Fortabt i Guantánamo

Fortabt i Guantánamo

I dag har den amerikanske fangelejr i Guantánamo på sydspidsen af Cuba eksisteret i 16 år, og der sidder stadig 41 fanger, hvis menneskerettigheder bliver ignoreret. En af dem er Toffiq al-Bihani, der allerede i 2010 stod til løsladelse, men han sidder stadig i Guantánamo.

For otte år siden fik Toffiq al-Bihani en god nyhed. De amerikanske myndigheder anså ham ikke længere som en trussel, og at han kunne løslades fra Guantánamo-fangelejren, så snart sikkerhedssituationen i hans hjemland, Yemen, tillod det. Alternativt skulle han overføres til et tredjeland, der vil tage imod ham. Men sådan gik det ikke.

I dag sidder den nu 45-årige Toffiq al-Bihani stadig i Guantánamo. Det har han snart gjort i 15 år. Og udsigten til at vende hjem led et alvorligt knæk, da Donald Trump blev valgt til præsident i USA, for i modsætning til sin forgænger, Barack Obama, der havde en ambition om at lukke fangelejren, har præsident Trump et ønske om at fylde lejren op igen med kriminelle.

Tortur af fanger

Godt nok har Donald Trump endnu ikke udstedt et dekret, der gør det muligt at sende nye fanger til Guantánamo, men omvendt har ingen af de ellers ”clearede” fanger fået lov til at forlade Guantánamo, siden han blev indsat som præsident. Og under valgkampen sagde Trump blandt andet, at han ville ”genindføre waterboarding og det, der er endnu værre” – altså en direkte opfordring til at torturere fangerne.

Gennem 16 år har Toffiq været tilbageholdt af først CIA i Afghanistan og siden amerikansk militær i Guantánamo. Og selv om der aldrig er rejst en sigtelse eller anklage imod ham, så holder USA ham fortsat i fangenskab under umenneskelige forhold.

Udleveret mod dusør

Oprindeligt blev Toffiq udleveret til amerikanske styrker i marts 2002 under krigen i Afghanistan, der på det tidspunkt udlovede dusører for at få fat i tilhængere Osama bin Laden eller Taliban.

Toffiq blev tilbageholdt i isolation i månedsvis i hemmelige fængsler og til sidst på Bagram-basen nær Kabul, hvor han ifølge officielle amerikanske dokumenter blev udsat for tortur og mishandling af CIA, inden han blev fløjet til Guantánamo i begyndelsen af 2003. I 2010 erklærede den såkaldte Joint Task Force, der skulle undersøge mulighederne for at lukke Guantánamo, at Toffiq kunne sætte fri, når situationen i Yemen blev bedre. Men det er aldrig sket.

På trods af sin trøstesløse situation har Toffiq al-Bihani ifølge sine advokater formået at bevare sin optimisme og sit gode humør, og de beskriver ham som en venlig og underholdende mand. Men årene i endeløst fangenskab slider på ham, og både advokaterne og Amnesty International opfordrer de amerikanske myndigheder til at løslade ham omgående.

16 år med Guantánamo

Den 11. januar er det 16 år siden, at de første fanger blev fløjet fra Afghanistan til Guantánamo. Undersøgelser viser, at omkring 85 procent af de i alt 779 fanger, der gennem tiden har siddet i Guantánamo, blev udleveret til amerikanske soldater mod kontant betaling, hvilket har rejst berettiget tvivl om baggrunden for deres mangeårige tilbageholdelse i fangelejren.

Otte personer er blevet dømt ved de militære tribunaler i lejren, men flere af dommene er siden blevet omstødt. Seks af fangerne tilstod kun mod at indgå et forlig med myndighederne om nedsat straf. Ni mennesker er døde i fangenskab – syv af dem menes at have begået selvmord.