
Mohammed al-Halabi blev arresteret af israelske styrker for ni år siden for at udføre sit humanitære arbejde i Gaza. I det israelske fængsel blev han udsat for tortur og ulovlig isolation.
På dagen for sin løsladelse fra det israelske fængsel havde nødhjælpsarbejderen Mohammed al-Halabi tabt sig så meget, at han næsten ikke var til at kende. Tydeligt mærket af sult og tortur efter næsten ni års ulovlig fængsling blev han løsladt i starten af februar. Han er en af de hundredvis af tilbageholdte palæstinensere, som er blevet løsladt i forbindelse med våbenhvilen mellem Hamas og Israel.
”De torturerede mig (de israelske myndigheder red.), men de nedbrød aldrig min vilje. Jeg fastholder min uskyld, og jeg er fast besluttet på at bevise det i retten – selv efter min løsladelse,” siger Al-Halabi til Amnesty et par dage efter sin løsladelse den 1. februar 2025.
Amnesty har dokumenteret, hvordan palæstinensiske fanger bliver udsat for systematisk nedværdigende behandling og tortur i det israelske retssystem. Og Israel bruger anholdelserne som et våben til at lukke munden på palæstinensere under dække af nationale sikkerhedshensyn. Det er Al-Halabi et eksempel på.
Mohammed al-Halabi var direktør for nødhjælps- og udviklingsorganisationen World Visions-afdeling i Gaza, da han blev anholdt tilbage i 2016. Amnesty International udpegede Al-Halabi som samvittighedsfange i maj 2023 og konkluderede, at de israelske myndigheder målrettet gik efter ham for at skræmme andre menneskerettighedsforkæmpere og begrænse det humanitære arbejde i Gaza.

Ingen kommunikation med omverdenen
Efter den 7.oktober 2023 blev Al-Halabi flyttet til Nafha-fængslet i det sydlige Israel. I fængslet fik de tilbageholdte palæstinensere konfiskeret deres radioer og udelukket al information med omverdenen, imens Israel bombede Gaza. Al-Halabi vidste ikke, om hans familie var i live. Gennem de femten måneders konflikt fik han kun nyheder om sine kære i Gaza den ene gang, hvor fængslet tillod ham advokatbesøg:
”Det værste var ikke at vide, om min kone og mine børn var i live. Ikke at vide, hvordan de klarede sig. Det var værre end sulten og torturen, vi blev udsat for i fængslet, fortæller Mohammed al-Halabi til Amnesty.
Al-Halabis sag er et justitsmord
Al-Halabi blev arresteret af Israels sikkerhedstjeneste ved Erez-overgangen mellem Israel og det besatte Gaza den 15. juni 2016. Her blev han afhørt uden en advokat, tortureret og stillet for hemmelige retshøringer under anklager om at have omdirigeret midler til Hamas. Tiltalen mod ham var udelukkende baseret på ‘hemmelige’ beviser og en tvunget erklæring fra en medfange, der fungerede som meddeler for myndighederne.
I august 2022 blev han idømt 12 års fængsel efter en retssag baseret på hemmeligholdt bevismateriale.
”Mohammed al-Halabi blev uretfærdigt udpeget af de israelske myndigheder på grund af sit humanitære arbejde. Han burde aldrig have været arresteret – og slet ikke have tilbragt næsten ni år i fængsel. Den langvarige varetægtsfængsling, de gentagne udsættelser af hans retssag, som varede i seks år, og den uretfærdige dom er et chokerende justitsmord,” siger Erika Guevara Rosas, der er direktør for Amnesty Internationals research.
Al-Halabi ankede sin dom i 2022 til Israels højesteret, der fungerer som den øverste appelinstans, men anken forblev uafklaret indtil hans løsladelse. På trods af et enormt pres nægtede han gentagne gange at tilstå anklagerne, selvom det kunne give ham strafnedsættelse.
Et eksempel på Israels apartheidssystem
Amnesty International har gang på gang dokumenteret, hvordan det israelske retssystem fungerer under et diskriminerende apartheidsystem, der undertrykker den palæstinensiske befolkning. For eksempel bliver palæstinensere stillet for en militærdomstol fremfor en civildomstol, som det er tilfældet for israelske borgere.
”Hans rædselsvækkende oplevelser bag tremmer viser, hvordan Israels diskriminerende retssystem er med til at opretholde det grusomme apartheid-system mod palæstinensere. Det understreger også det akutte behov for, at de israelske myndigheder løslader alle palæstinensere, der er administrativt tilbageholdt i israelske fængsler,” siger Erika Guevara Rosas.
Amnesty appellerer til, at Al-Halabis uretfærdige dom bliver undersøgt af uafhængige instanser, og at de ansvarlige bliver holdt til regnskab. Det gælder torturen og den mishandling, han er blevet udsat for under afhøringer og i fængslet.
Tilbage i Gaza By vil Al-Halabi genoptage det humanitære arbejde, der fik ham arresteret for ni år siden:
”Behovet for humanitær hjælp og den type arbejde, jeg lavede før min arrestation, er større end nogensinde. Under tidligere krige inddelte vi ødelagte bygninger i ”fuldstændig” og ”delvist ødelagte”. Men da jeg vendte tilbage til Jabalia-flygtningelejren (i det nordlige Gaza, red.), fandt jeg ud af, at kategorien ”delvist ødelagt” stort set ikke eksisterer længere. Næsten alle bygninger er jævnet med jorden,” fortæller han.
Israels ulovlige tilbageholdelser fortsætter
Siden den 7. oktober 2023 har de israelske styrker tilbageholdt tusindvis af palæstinensere fra det besatte Gaza uden at sikre dem adgang til en advokat, en fair rettergang eller kontakt til omverdenen. Løsladelsen af fanger og gidsler skal ske øjeblikket og bør ikke være afhængig af politiske forhandlinger om den næste fase af våbenhvilen:
”De israelske gidsler og palæstinensiske fanger må ikke behandles som politiske brikker i en magtkamp om våbenhvileaftalen. Kun en varig våbenhvile med uhindret humanitær bistand til Gaza kan gøre en ende på lidelserne for alle civile. Men frigivelsen af både civile gidsler og tilbageholdte palæstinensere bør ikke være et spørgsmål om forhandling. Det er et spørgsmål om at overholde international ret,” siger Erika Guevara Rosas.
”Israel og Hamas skal øjeblikkeligt løslade alle ulovligt tilbageholdte personer. Uanset udfaldet af politiske forhandlinger om fase to af våbenhvilen,” siger hun.