Israels blokade af Gaza: “Jeg vil ikke have, mit barn dør af sult”

I over to måneder har Israel blokeret for adgangen til forsyninger, som er kritiske for befolkningen i Gaza og deres overlevelse. Nu er 92 procent af alle spædbørn, gravide og ammende kvinder underernærede.

”Jeg vil ikke have, at mit barn dør af sult,” siger en mor fra Gaza, som Amnesty International interviewede for nylig.

At bruge sult som våben i krig er en overtrædelse af international lov. Det bør den danske regering anerkende, mener Amnesty International Danmark.

Det er på tide, at den danske regering offentligt anerkender, at den israelske regering lige nu begår brud på den internationale humanitære folkeret herunder folkedrab og krigsforbrydelser i Gaza

Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver i Amnesty International Danmark

“Den danske regering har et ansvar for tydeligt at sige fra overfor den israelske regering og tage alle midler i brug for at presse Netanyahu til at åbne op for nødhjælpen til befolkningen i Gaza,” siger Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty International Danmark:

“Det er på tide, at den danske regering offentligt anerkender, at den israelske regering lige nu begår brud på den internationale humanitære folkeret herunder folkedrab og krigsforbrydelser i Gaza.”

“Danmark bør samtidig – som en del af FN’s Sikkerhedsråd – lægge pres på for at få stoppet den ulovlige blokade af Gaza, som siden 2007 har holdt Gaza isoleret fra resten af det besatte Palæstina og som lige nu har sat en stopper for al basal nødhjælp til befolkningen,” siger hun.

Sult i Gaza rammer særligt spædbørn, ammende og gravide kvinder

Amnesty International har i løbet af april interviewet 35 internt fordrevne i Gaza City og seks indbyggere i Beit Lahia i det nordlige Gaza. Det er vidnesbyrd, som tegner et billede af en befolkning, der kæmper for at overleve.

Israels blokade af nødhjælp har særligt ramt spædbørn, ammende og gravide kvinder.

Ifølge FN’s humanitære organ, OCHA, er 92 procent af alle spædbørn i alderen 6–23 måneder samt gravide og ammende kvinder i Gaza underernærede. 1,95 millioner mennesker i Gaza står ifølge FN over for en fødevareusikkerhed på et kritisk og katastrofalt niveau.

Håbet er knust i Gaza

Sammenbruddet af våbenhvilen og Israels genoptagelse af deres massive angreb har siden den 18. marts kostet mindst 2.325 mennesker livet, herunder 820 børn, og har knust enhver form for håb hos palæstinenserne i Gaza.

Vi troede, vi endelig ville få en chance for at sørge over vores døde i fred, for at begrave dem, vi ikke kunne begrave, og begynde livet igen

Indbygger i Gaza

”Vi troede, vi endelig ville få en chance for at sørge over vores døde i fred, for at begrave dem, vi ikke kunne begrave, og begynde livet igen,” fortæller en indbygger fra Gaza til Amnesty International:

”Forholdene var meget barske, men i det mindste kunne vi begynde at planlægge for noget andet end døden.”

Vandmangel er kritisk

Vandmangel har som følge af Israels 17 år lange blokade i Gaza længe været et kronisk problem. Nu er det blevet så kritisk, at nogle mennesker er begyndt at drikke havvand. Ødelagt infrastruktur og brændstofmangel har begrænset adgangen til rent vand voldsomt.

Ud over at blokere al nødhjælp har Israels beslutning om at afbryde strømforsyningen til Gazas vigtigste afsaltningsanlæg den 9. marts 2025 yderligere forværret adgangen til rent vand.

Anlægget var det eneste i Gaza, der blev genforbundet til Israels elnet i november 2024, efter Israel afskar Gaza fra al strøm den 11. oktober 2023.

Med de konstante bombardementer og farer, der lurer overalt, ved du aldrig. Du sender dit barn ud efter vand, og måske kommer han tilbage i en ligpose

Beboer og mor fra Gaza

Beboere i Beit Lahia fortæller, at de levede fem dage i træk uden vand.

”Jeg vågnede op tørstig, ude af stand til at tale,” fortæller en beboer:

”Hvis vi skulle skaffe bare nogle få flasker drikkevand, måtte jeg sende min søn ud for at stå i kø i timevis. For at nå dertil, skulle han gå lange afstande. Med de konstante bombardementer og farer, der lurer overalt, ved du aldrig. Du sender dit barn efter vand, og måske kommer han tilbage i en ligpose. Hver dag er sådan her.”

Basale fødevarer er uoverkommeligt dyre

Basale fødevarer som fisk og kød er blevet uoverkommeligt dyre og tvinger utallige familier ud i sult.

Samtidig dækker Israels evakueringsordrer i skrivende stund nu næsten 70 procent af Gazastriben, hvilket fratager livsgrundlaget for landmænd og fiskere.  

En fisker fortæller om risikoen for at blive beskudt af den israelske hær, når han er på havet.

”Når jeg tager ud at fiske, ved jeg, at risikoen for ikke at vende hjem til min familie er stor. Men vi har intet andet valg. Min families overlevelse afhænger af de penge, vi kan tjene på at sælge fisk, og det kan koste mig livet,” siger han.

Min families overlevelse afhænger af de penge, vi kan tjene på at sælge fisk, og det kan koste mig livet

Fisker fra Gaza

Den alvorlige mangel på fødevarer bliver forværret af personer, der hamstrer eller plyndrer forsyninger og sælger dem til urimeligt høje priser.

De fleste palæstinensere i Gaza må nu alene stole på overfyldte folkekøkkener. Her må de vente i timevis for blot et enkelt måltid om dagen.

De lokale myndigheder i Gaza har tilsyneladende ikke taget de rigtige skridt til at stoppe det. Det har de seneste uger fået hundreder af demonstranter, især i Beit Lahia, til at gå på gaden og kræve Hamas’ afgang.

Mangel på gas til madlavning og den uoverkommelige pris på brænde tvinger folk til at afbrænde farlige materialer som affald og nylon for at kunne lave mad og holde varmen. Det fører til udbredte luftvejssygdomme, især blandt kvinder, som ofte er dem, der laver mad.

Gazastribens sundhedssystem kollapset under bomber og blokade

Gazastribens sundhedssystem er stort set kollapset under Israels militære angreb og blokade.

Læger på Al-Rantissi børnehospitalet i Gaza City, som kortvarigt åbnede under våbenhvilen, melder om kritisk mangel på essentielle lægemidler og udstyr.

Du anbefaler forældrene at give barnet særlig opmærksomhed og kost, og du ved, at det, du anbefaler, er umuligt

Læge på Al-Rantissi børnehospital i Gaza City

”Vi er det eneste hospital i Gaza, der tilbyder dialyse til børn. Efter belejringen har vi haft mangel på meget af det udstyr, som lægerne skal bruge til at forberede patienterne på dialyse,” forklarer en læge.

Dialyse er en livreddende behandling, man giver ved nyresvigt, som er udbredt i Gaza.

”Vi ser også sultens påvirkning hos de børn, der kommer her til behandling. De visner. Du anbefaler forældrene at give barnet særlig opmærksomhed og kost, og du ved, at det, du anbefaler, er umuligt,” forklarer lægen videre.

En anden af de interviewede læger understreger det stigende antal børn, der er alvorligt underernæret, spædbørn uden adgang til modermælkserstatning og mangel på livreddende medicin som f.eks. insulin.

Andre landes passivitet tillader straffrihed til Israel

Amnesty International tager afstand fra ethvert forsøg på at bruge nødhjælp som våben. Det er brud på international lov.

Dette er folkedrab i praksis

Erika Guevara Rosas, direktør for research hos Amnesty International

”I de sidste to måneder har Israel fuldstændig afskåret forsyningen af humanitær hjælp, der er uundværlige for civilbefolkningens overlevelse. Det er en klar og kalkuleret indsats for kollektivt at straffe over to millioner civile og gøre Gaza ubeboelig. Dette er folkedrab i praksis.” siger Erika Guevara Rosas, der er direktør for research hos Amnesty International.

Amnesty International gentager den kritiske nødvendighed af at tillade FN-agenturer og humanitære organisationer at udføre deres livreddende arbejde på tværs af de besatte palæstinensiske områder:

”Andre lande har forsømt deres folkeretslige forpligtelse til at forebygge og stoppe Israels folkedrab i Gaza. De har forsømt deres pligt til at sikre respekt for den humanitære folkeret i alle de besatte palæstinensiske områder. Det er foragteligt. Disse staters årelange passivitet har skabt en gennemgående straffrihed for Israels vedvarende overgreb. Det kræver nu en hidtil uset pris i død, ødelæggelse og lidelse for det palæstinensiske folk, ” siger Erika Guevara Rosas:

”Belejringen af Gaza må stoppe nu. Stater, især Israels allierede, må handle nu. De skal tage konkrete skridt for at presse Israel til straks at ophæve sin totale belejring og tillade uforhindret indførsel af humanitær hjælp i hele Gaza. De må indføre en omfattende våbenembargo mod Israel og yde fuld støtte og samarbejde med Den Internationale Straffedomstol.”