Historisk højesteretsdom for Guantánamo-fanger

Den amerikanske højesteret afgjorde torsdag, at de omkring 280 fanger, der fortsat tilbageholdes på Guantánamo, har krav på at få deres sager behandlet ved en civil domstol i USA. Dermed bliver præsidentens stærkt kritiserede militærdomstole skrottet.

En skelsættende sejr for retsstaten og for den amerikanske forfatning. Det er konklusionen, efter at den amerikanske højesteret torsdag afgjorde, at de omkring 280 fanger, der har tilbragt over seks år i Guantánamo-lejren, har krav på at få prøvet deres sager ved civile domstole i USA.

“Det er et afgørende skridt på vejen til at genindføre helt fundamentale retsprincipper i amerikansk lov og respekten for forfatningen, som har været sat ud af kraft under præsident Bush”, siger Amnesty International i en kommentar.

Tidligere for højesteret

Det er tredje gang, at den amerikanske højesteret underkender præsident Bushs argumenter om, at USA i krigen mod terror kan tilsidesætte grundlæggende retsregler og tilbageholde folk på ubestemt tid uden hverken sigtelse og uden at give fangerne adgang til en domstol.

Efter de to tidligere højesteretsdomme – som også gav fangerne ret til en domstolsprøvelse – indførte præsidenten nye bestemmelser, som skulle omgå højesterets afgørelser. Denne gang er det selve forfatningen, som USA’s højesteret har forholdt sig til, og højesteret konkluderer, at forfatningen sikrer fangerne adgang til normale forbundsdomstole.

“Tiden er kommet, hvor den amerikanske regering må indstille sin ulovlige praksis i krigen mod terror og bringe sin politik i overensstemmelse med internationale standarder. Regeringen skal ophøre med at blande sig i fangernes forsøg på at opnå retfærdighed”, siger Amnesty International.

Amnesty opfordrer USA til at lukke Guantánamo, skrotte militærdomstolene og enten løslade fangerne eller stille dem for en civil domstol.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>