Politiet i Hong Kong har været hurtige til at anvende peberspray og anholde personer, der deltager i fredelige demonstrationer. Amnesty frygter, at myndighederne vil indskrænke ytrings- og forsamlingsfriheden yderligere, når nye og endnu større demonstrationer finder sted i løbet af denne uge.
Overdrevet magtanvendelse
Fredag aften kulminerede en ugelang demonstration gennemført af tusindvis af studerende med, at en gruppe demonstranter bevægede sig ind i det indhegnede område foran de lokale myndigheders hovedkontor. Tusindvis fortsatte samtidig med at demonstrere udenfor området. Politiet reagerede med massiv brug af peberspray mod begge grupper, og omkring 70 personer blev anholdt.
”Den hurtige brug af peberspray, indsættelse af urobetjente i fuldt udstyr og anholdelser ved det statslige hovedkontor lover ikke godt i forhold til de nye, massive demonstrationer, der er ventet i denne uge. Alle som tilbageholdes for fredeligt at gøre brug af ytrings- og forsamlingsfriheden skal omgående løslades,” siger Mabel Abu, leder af Amnesty Internationals afdeling i Hong Kong.
Frygter et svækket demokrati
Demonstranterne er vrede over måden, hvorpå Beijings har valgt at implementere den ”universelle valgret”. De frygter, at styret i Beijing direkte vil påvirke det demokratiske valg i 2017, da Kina forbeholder sig retten til at forhåndsgodkende alle opstillede kandidater.
Hong Kong har forpligtet sig til at overholde de civile og politiske rettigheder i artikel 27 i deres forfatning – herunder ytrings- og forsamlingsfrihed. Fredelige demonstrationer er en helt legitim brug af det offentlige rum – både når det gælder parker såvel som finansdistrikter.
Det er ikke påkrævet at søge om tilladelse til at afholde fredelige demonstrationer, så længe de varsles inden, men politiet i Hong Kong har alligevel tilbageholdt over 500 personer.
”Myndighederne har ikke ret til at erklære en fredelig demonstration som ’ulovlig’, blot fordi trafikken bliver afbrudt i et stykke tid, eller fordi de ikke gav tilladelse på forhånd,” siger Mabel Abu.
Kina strammer grebet
I Kina er mindst 20 personer desuden blevet arresteret og 60 indkaldt til afhøring, fordi de har tilkendegivet deres støtte til protesterne i Hong Kong. De kinesiske myndigheder forsøger desuden at blokere al omtale af protesterne på nettet, og adgangen til Instagram er eksempelvis blevet lukket ned.
”De fundamentale rettigheder, som bliver brugt af af tusindvis af mennesker i Hong Kong, bliver stadig nægtet overfor befolkningen i Kina,” siger William Nee, researcher i Kina for Amnesty International.
I strid med international lov
Ifølge international lov er det kun lovligt at begrænse fredelige demonstrationer, hvis det drejer sig om beskyttelse af legitime offentlige interesser eller andres rettigheder. Alle legitime restriktioner skal være forholdsmæssige og begrænses mindst muligt. Politiet bør undgå at bruge magt, men hvis det alligevel er absolut nødvendigt, bør magtanvendelserne holdes på et minimum.
Amnesty: Respekter demonstranternes rettigheder
Amnesty opfordrer myndighederne til at opretholde deres forpligtelser under international og national lov og respektere ytrings- og forsamlingsfriheden. Politiet skal undlade at bruge de samme metoder som deres modparter i Kina. Samtidig skal de sikre, at alle anholdte omgående har adgang til en advokat såvel som lægebehandling, hvis det er nødvendigt.