Mordet på en 23-årig kvinde i Delhi understreger indiske kvinders ret til beskyttelse og bedre retssikkerhed. Men dødsstraf er ikke løsningen.
Det grusomme overfald på en 23-årig kvinde i Delhi den 16. december 2012 viser med al tydelighed virkeligheden for millioner af kvinder i Indien. Den unge kvinde blev udsat for voldsomme overgreb og døde senere af sine kvæstelser.
Vold mod kvinder er udbredt i Indien og bunder i flere forskellige årsager. Diskrimination af kvinder er indlejret i kulturen, og lovgivningen på voldtægtsområdet er dybt forældet. Gerningsmænd bliver sjældent retsforfulgt, fordi efterforskningen af overfald og voldtægter er for dårlig.
Dødsstraf er ikke løsningen
Fem ud af de seks mistænkte står anklaget for flere forbrydelser, heriblandt mord, som ifølge indisk lov straffes med døden.
I et debatindlæg på CNN’s hjemmeside skriver Amnestys indiske generalsekretær Ananth Guruswamy:
”Vreden mod de anklagede er helt forståelig, og det samme er lysten til at indføre strengere straffe for seksuelle forbrydelser for at sikre, at sådanne overfald ikke sker igen. Men brugen af dødsstraf vil kun bidrage til voldsspiralen.”
Løsningen er i stedet at give Indiens kvinder langt bedre retssikkerhed.
Tilbageskridt
Amnesty er imod alle tilfælde af dødsstraf. Det er en umenneskelig straf, der krænker retten til liv.
I november 2012 hængte de indiske myndigheder en gerningsmand fra angrebene i Mumbai i 2008. Det var første gang i næsten otte år, at en henrettelse blev eksekveret. Med denne henrettelse sluttede Indien sig desværre til det mindretal af lande i verden, der stadig henretter deres borgere.