Interaktivt kort afslører Israels krænkelser i Gaza

Et år er gået siden sidste sommers konflikt i Gaza brød ud. Det markerer Amnesty ved at offentliggøre et nyt digitalt redskab, der afslører og analyserer samtlige 2500 israelske angreb. Målet er at kunne bruge dokumentationen til at retsforfølge de ansvarlige for krigsforbrydelser.

Et interaktivt kort, der dokumenterer Israels 2500 enkeltstående angreb på Gaza sidste sommer, skal med tiden bidrage til et retsopgør mellem krigens parter.

Kortet, der er udarbejdet af Amnesty og Forensic Architecture, fastslår tidspunkt og sted for hvert angreb og klassificerer det ud fra type af angreb og antal døde og sårede. Fotos, videomateriale og øjenvidneberetninger er også inkluderet, hvor det har været muligt at fremskaffe.

Dokumentation skal gøre op med straffrihed

”Kortet er den mest omfattende kortlægning af de angreb, der fandt sted under sidste sommers konflikt. Det gør det muligt for os at stykke de flere end 2500 enkeltstående angreb sammen og det illustrerer omfanget af ødelæggelser, som Israels angreb forårsagede under den 50 dage lange krig,” siger Philip Luther, der er chef for Amnesty Internationals Mellemøst-afdeling.

Målet er at kortet bliver en uvurderlig ressource for efterforskere i menneskerettighedskrænkelser. Det kan bidrage til at gøre op med den udbredte straffrihed, der hersker i konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Angreb på læger

Kortlægningen af de mange angreb gør det muligt at afsløre mønstre i den israelske hærs fremgangsmåde. F.eks. kan man se, hvordan militæret kort efter et angreb affyrer endnu en granat, når lægepersonale og forbipasserende ankommer til stedet, hvor den foregående granat har ramt. 

Man kan også se et mønster i, hvordan israelsk militær er gået efter boligblokke og huse beboet af civile, selvom dette er i strid med international lov. Både Amnesty International og FN’s Undersøgelseskommission har kritiseret det høje antal af angreb mod civile, der fandt sted i Gaza i 2014.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>