Hvad hvis du skrev en post på Facebook om politik eller menneskerettigheder, og den forsvandt som dug for solen? Sådan er virkeligheden for millioner af mennesker i Vietnam.
Der er noget, Facebook ikke fortæller dig.
Ved at blokere og censurerer regeringskritisk indhold agerer internetgiganten nemlig håndlanger for myndighederne i Vietnam. Censuren rammer særlig hårdt, når det gælder temaer som tortur, politivold og korruption.
Tag for eksempel Trouong Chau Huu Danh, der i Vietnam er en kendt journalist med 150.000 følgere. En dag i juni blev han noget overrasket over at opdage, at hundredvis af de posts, han havde delt i månederne forinden, blandt andet om en højtprofileret dødsstrafsag, var forsvundet.
Slår ned på kritik
Og han er ikke den eneste. Aktivister, journalister, forfattere og systemkritikere oplever, at politisk indhold – særligt regeringskritisk indhold – forsvinder fra både Facebook og YouTube.
De seneste ti år har ytringsfriheden ellers blomstret på de sociale medier i Vietnam, men på det seneste har myndighederne sat alt ind på at slå ned på den kritik online, de frygter, vil udgøre en trussel mod regimet. Det dokumenterer Amnesty i en ny rapport.
”I dag er disse sociale medie-platforme jagtmarker for censorer, militærets cybertropper og statssponsorerede trolls”, siger Ming Yu Hah, der er Amnestys kampagnechef i regionen. Han tilføjer: ”Og onlineplatformene lader det ikke bare ske – de medvirker til det.”
170 aktivister bag tremmer
Kritikerne på de sociale medier risikerer ikke bare at få lukket munden online. De risikerer også chikane, angreb og fængsling, når de kritiserer myndigheder.
Netop nu sidder 170 mennesker fængslet i Vietnam udelukkende på grund af deres fredelige arbejde for menneskerettighederne. 69 af disse – 40 procent – er tilbageholdt på grund af deres sociale medie-aktivitet ved for eksempel at have kritiseret myndighedernes håndtering af covid-19, eller fordi de har delt information om menneskerettigheder.
Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har ved en høring i USA’s kongres indrømmet, at Facebook har censureret posts på opfordring af de vietnamesiske myndigheder. Ifølge Zuckerberg skyldes dette, at myndighederne bevidst var begyndt at gøre trafikken på Facebooks platform langsommere.
Facebook er uden sammenligning den mest populære onlineplatform i Vietnam. I 2018 var Facebooks indtjening i Vietnam tæt på en milliard dollar, næsten en tredjedel af den samlede omsætning i Sydøstasien. YouTube omsatte for knapt en halv milliard dollar eller tre milliarder kroner samme år.
Artiklen fortsætter under videoen.
Respektér ytringsfriheden
Amnesty opfordrer med sin dokumentation de vietnamesiske myndigheder til at stoppe krænkelserne af ytringsfriheden online. Alle samvittighedsfanger i Vietnam bør løslades straks og ubetinget, og undertrykkende lovgivning skal revideres.
Virksomheder som Facebook og Google har et ansvar for at respektere menneskerettighederne, uanset hvor de opererer. De skal respektere retten til ytringsfrihed, uanset lokal lovgivning. Og de bør sikre, at deres egen politik for indholdsmoderering stemmer overens med internationale menneskerettighedsstandarder, mener Amnesty.
Læs Amnestys rapport: Let us breathe! Censorship and criminalization of online expression in Vietnam