Irak: Danmarks krigspartner indespærrer IS-mistænkte under umenneskelige forhold

Med under en kvadratmeters plads per menneske er irakiske fanger ned til 15 år gamle tilbageholdt i uger og månedsvis, uden der rejses anklage mod dem. Det dokumenterer Amnesty, som har fået adgang til et fængsel nær Bagdad, hvor irakere mistænkt for at samarbejde med Islamisk Stat er indespærret.

I kampen mod gruppen, som kalder sig selv Islamisk Stat (IS), indespærrer irakiske styrker civile irakere under umenneskelige forhold mistænkt for at have samarbejdet med IS.

”De tilbageholdte er mast ind på mindre end én kvadratmeter hver. De sidder i en sammenkrøbet stilling nat og dag ude af stand til at strække sig eller lægge sig ned for at sove, og de bliver sjældent tilladt at komme udenfor for at trække frisk luft”, siger Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty, som sammen med Amnestys kriseresearchere den 30. april 2016 besøgte anti-terror-detentionscentret i Ameriyat al-Fallujah nær Bagdad.

Her sidder 683 mandlige fanger tilbageholdt.

”Det var et dybt chokerende syn. Hundredvis af mennesker er pakket sammen under umenneskelige og nedværdigende forhold i månedsvis”, siger Salil Shetty.

De tilbageholdte irakere er arresteret på gaden eller i deres hjem, da irakiske sikkerhedsstyrker tilbageerobrede kontrollen med deres byer, som tidligere har været under IS-kontrol. Irakerne er mistænkt for at have samarbejdet med IS, alene fordi de forblev i deres hjembyer, mens IS havde kontrollen. Selvom uger og måneder er gået, er ingen af de tilbageholdte blevet tiltalt. Flere fortæller til Amnesty, at de i dag har mistet kontakten til deres familier, som er flygtet fra kampene mellem IS og irakiske regeringsstyrker.

Danmarks krigspartner

Danmark samarbejder i dag militært med den irakiske hær i kampen mod IS, og for nylig har Folketinget med et bredt flertal besluttet at øge Danmarks militære bidrag til krigen mod IS. Det danske militære bidrag består blandt andet i F-16 fly, som skal udføre luftbombardementer, samt træning af irakiske militærenheder. 

Amnesty har delt sin dokumentation med det danske Forsvars- og Udenrigsministerium og opfordrer samtidig Danmark til at påtale problemet overfor sin irakiske koalitionspartner:

”Danmark har ikke alene en forpligtelse – men også en særlig adgang – til at påtale de dybt forkastelige forhold, som de irakiske myndigheder giver de frihedsberøvede. Vi opfordrer derfor den danske regering til at kræve af den irakiske regering, at man går bort fra denne praksis og etablerer acceptable forhold for de frihedsberøvede,” siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty Danmark.

IS begår forbrydelser mod menneskeheden

Amnesty har tidligere undersøgt og dokumenteret en bred række af krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået af IS.

”Der er ingen tvivl om, at Irak er konfronteret med en hidtil uset sikkerhedstrussel med dødelige angreb mod civile udført af IS på daglig basis. Men det fratager ikke på nogen måde de irakiske myndigheder fra deres ansvar for at beskytte alle irakeres menneskerettigheder”, siger Salil Shetty.    

 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>