Iran arresterer tusinder i kølvandet på protester

De iranske myndigheder har anholdt tusinder af demonstranter samt journalister og menneskerettighedsforkæmpere i dagene og ugerne efter, at de landsomfattende protester blev knust. Mindst 304 er blevet dræbt under protesterne, viser Amnestys opgørelser

En større kampagne for at slå ned på demonstranter, journalister og menneskerettighedsforkæmpere er i øjeblikket i gang i Iran. Tusinder er således blevet arresteret i kølvandet på, at myndighederne knuste de landsomfattende demonstrationer mellem den 15. og 18. november – en periode, hvor mindst 304 blev dræbt.

Det konkluderer Amnesty International efter at have foretaget en lang række interviews med øjenvidner i Iran. Der tegner sig at billede af vilkårlige arrestationer, forsvindinger, tortur og anden mishandling. Myndighederne forsøger at afskrække folk fra at tale højt om det, de har set under de voldsomme begivenheder, som begyndte den 15. november efter at regeringen i Teheran havde varslet store prisstigninger på benzin.

”Rystende udsagn fra øjenvidner tyder på, at næsten lige efter at de iranske myndigheder massakrerede hundredvis af dem, der deltog i de landsdækkende protester, så fortsatte myndighederne med at slå hårdt ned på folk,” siger Philip Luther, der af Amnesty Internationals direktør for Mellemøsten og Nordafrika.

Det internationale samfund må gribe ind

Den 17. november, på protesternes tredje dag, rapporterede de statslige medier, at over 1000 demonstranter var blevet arresteret. Den 26. november sagde en talsmand for det iranske parlaments udvalg for national sikkerhed, at 7.000 var blevet arresteret. Myndighederne er dog ikke kommet med et officielt tal – heller ikke på antallet af dræbte.

Philip Luther opfordrer det internationale samfund til at gribe ind over for Iran, der med bølgen af arrestationer “fortsætter den brutale undertrykkelse.”

”De iranske myndigheder må øjeblikkeligt og betingelsesløst løslade alle dem, der er blevet vilkårligt arresteret,” siger Philip Luther og opfordrer FN’s Menneskerettighedsråd til at tage initiativ til en undersøgelse af ”den skrækindjagende bølge af arrestationer, forsvindingerne og torturen af de tilbageholdte.”

Skød for at dræbe

Også de ulovlige drab på demonstranter bør undersøges med henblik på, at de skyldige bliver stillet til regnskab, mener Luther.

Videooptagelser fra demonstrationerne midt i november, som Amnestys Digital Verification Corps har bekræftet ægtheden af, viser, hvordan iranske sikkerhedsstyrker åbnede ild mod ubevæbnede demonstranter, der ikke udgjorde nogen trussel. Hovedparten af de dødsfald, som Amnesty har registreret, skyldes skud i hovedet, hjertet, nakken og andre vitale organer, og det indikerer, at sikkerhedsstyrkerne skød for at dræbe.

I nabolandet Irak, hvor der også er folkelige protester, har Amnesty ligeledes dokumenteret, at sikkerhedsstyrker har skudt for at dræbe.

I dag – den 16. december – kl. 17 er Elise Bangert, politisk og juridisk rådgiver i Amnesty International Danmark, en af talerne ved en støttedemonstration for den iranske og irakiske befolkning på Gammeltorv i København.