Irans sikkerhedsstyrker brugte overdreven vold mod demonstranter

Irans sikkerhedsstyrker brugte ulovlig vold mod demonstranter

Amnesty har gennemgået videoer, fotos og vidneudsagn, der viser, at Irans sikkerhedsstyrker beskød og tæskede fredelige demonstranter, der protesterede over nedskydningen af et passagerfly.

Den 11. og 12. januar beskød iranske sikkerhedsstyrker demonstranter med luftgeværer ladet med spidshagl, der ellers normalt bruges til jagt af småvildt. De brugte tåregas og peberspray, og de sparkede og tæskede demonstranter med knipler og tilbageholdt store grupper af dem.

Det kan Amnesty nu afsløre, efter at have gennemgået fotos, videomateriale og vidneudsagn fra iranere, der deltog i demonstrationerne, og forbipasserende, der så på.

Geværer til brug ved jagt

En af videoerne, som er blevet verificeret af Amnesty, viser to kvinder, der ligger sårede og blødende på jorden. På en anden video, filmet ved samme demonstration, ligger en kvinde i en pøl af blod og skriger af smerte.

Dem, der hjælper de sårede, kan høres sige, at kvinderne er blevet ramt af skud.

Amnesty har ikke haft mulighed for at se, hvilken ammunition kvinderne er blevet ramt af, men andre skanningsbilleder, som Amnesty har haft adgang til, viser, at demonstranter er blevet beskudt med luftgeværer med spidshagl, der har sat sig fast i for eksempel demonstranternes knæ.

Nogle demonstranter har, trods skader efter skud, ikke turdet tage på hospitalet af frygt for, at myndighederne ville arrestere dem dér. Amnesty har hørt meldinger om, at nogle læger og hospitaler har sendt sårede demonstranter væk uden behandling og med en advarsel om, at de risikerer at blive arresteret.

Slog alle med knipler

En mand fra byen Maali Abad fortalte Amnesty, at han var taget hen for at tænde et lys for ofrene fra flystyrtet.

Sikkerhedsstyrkerne ankom i stort tal og skabte hurtigt, hvad manden beskrev som en ”skræmmende og intimiderende stemning for at skræmme folk væk.”

”De bandede ad os og tæskede folk med knipler, selv de, der bare gik forbi. Det gjorde ingen forskel for dem, om de slog en ung eller en gammel, en mand eller en kvinde.”

Et andet vidne, Mahsa fra Teheran, fortalte, hvordan hun så sikkerhedsstyrker affyre tåregas ind i indgangspartiet til en metrostation for at forhindre folk i at tage hen til demonstrationen.

”Der var så meget tåregas… jeg var så stresset og bange, at jeg først ikke opdagede, at jeg var blevet skudt. Politiet beskød folk (…) En af sikkerhedsfolkene løb efter mig, da han så, at jeg filmede demonstrationen, og det var dér, jeg blev skudt i benet… jeg er i stor smerte,” fortalte hun.

Mahsa fortalte også, at hun blev afvist af tre lægecentre, da hun forsøgte at få hjælp.

Den 14. januar fik hun at vide af en læge på et hospital i Teheran, at hun straks måtte forlade hospitalet, fordi efterretningstjenesten var ude efter at anholde sårede demonstranter. 

Mange demonstranter er allerede blevet arresteret, og Amnesty har hørt om flere familier, der er blevet nægtet information om, hvad deres kære sidder tilbageholdt for, og hvor de sidder fængslet.

En kvinde fortæller, at hun under afhøringen blev voldtaget af en betjent fra sikkerhedsstyrkerne.

Stop sikkerhedsstyrkernes overgreb

Amnesty fordømmer på det kraftigste de iranske sikkerhedsstyrkers overgreb.

”Irans sikkerhedsstyrker har igen angrebet iranernes ret til fredeligt at forsamles og ytre sig, og de har benyttet sig af ulovlige og brutale taktikker. De iranske myndigheder skal sikre, at sikkerhedsstyrkerne holder igen og overholder demonstranternes ret til fredeligt at samles og ytre sig. De, der tilbageholdes, skal beskyttes mod tortur og anden mishandling, og alle, der er fængslet uden grund, skal straks løslades,” siger Philip Luther, chef for Amnestys Mellemøsten-afdeling.