Yasaman kæmper for kvinders rettigheder

24-årige Yasaman Aryani fra Iran risikerer 16 års fængsel for at tage sin hijab af og også opfordre andre kvinder til at gøre det samme. Som del af en voksende bevægelse i Iran sætter hun og andre modige kvinder – og mænd – fokus på kvinders ret til selv at vælge, hvordan de går klædt.

Af Charlotte Nordell Carlsen

”Regnen er så smuk, hvorfor ville jeg tage en hijab på? Jeg opfordrer alle piger til at tage deres hijab af og nyde forårsregnen”, siger en smilende ung iransk kvinde i en video fra foråret 2019, som kort tid efter går viralt.

Den unge kvinde er 24-årige Yasaman Aryani. En helt almindelig ung kvinde med livet foran sig. Yasaman elsker at spille teater, bestige bjerge og hænge ud med sine venner.

I april 2019 går Yasaman til teaterprøver forud for premieren på stykket ”Actors Studio” på Malek Teatret i Teheran. Men da videoen, hvor hun opfordrer alle kvinder til at smide hijab’en, går viralt, bliver hun taget af plakaten, og stykket får premiere uden hende. To dage senere, den 10. april, bliver hun arresteret.

En fredelig bevægelse

Sammen med sin mor, Monireh Arabshahi, er Yasaman en del af den fredelige ikke-voldelige bevægelse ”White Wednesday”. Bevægelsen har vokset sig stor i løbet af de seneste år, og består nu både af kvinder og mænd, der opfordrer til, at kvinder tager deres hijab af.

På de “hvide onsdage” fjerner piger og kvinder den påtvungne hovedbeklædning og afslører deres hår i fuld offentlighed. På Teherans gader ses både kvinder iklædt hijab og kvinder uden vifte med hvide tørklæder som symbol på friheden til selv at vælge, hvordan de vil gå klædt.

De iranske kvinder, der støtter initiativet bag “White Wednesday”, protesterer nemlig ikke kun IMOD den obligatoriske hovedbeklædning, men også FOR retten til selv at kunne vælge, hvordan man som kvinde klæder sig. Med eller uden hijab.

Symbolske blomster

På Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts – en måned før hendes arrestation – delte Yasaman, hendes mor Monireh Arabshahi, og en veninde blomster ud til passagererne i en togvogn kun for kvinder på Teherans S-bane. Også denne lille happening er filmet. I videoen siger Yasaman, mens hun overrækker en hvid blomst til en hijab-klædt kvinde, at hun håber de en dag kan gå side om side ned ad gaden ”….jeg uden hijab, og du med din hijab”.

Yasamans mor siger i videoen: ”En dag vil kvinder ikke længere behøve at kæmpe for deres rettigheder.”

Se videoen sidst i artiklen.

Efter at videoen blev spredt på de sociale medier, bliver Yasaman altså arresteret i sin mors hjem. Da Yasamans mor går til myndighederne dagen efter for at beklage sig over datterens arrestation, bliver også hun arresteret.

Stokkeslag på åben gade

Det har længe været kendt, at det iranske ”moralske politi” dagligt påtaler kvinder på gaden, hvis deres bukser er for korte, hvis tørklædet afslører en hårlok, eller hvis en kvinde har ”for meget” makeup på. Ofte får kvinderne stokkeslag eller bliver slået i ansigtet. Mange bliver lagt i håndjern og kørt væk i politibiler.

I løbet af det seneste år er de iranske myndigheder blevet mere hårdhændede overfor disse fredfyldte protester, erfarer Amnesty.

Flere kvinder er begyndt at filme disse overgreb for at vise resten af verden, at de bliver chikaneret og overfaldet som følge af påbuddet. Dette har medført, at statslige medier har igangsat en hetz mod de kvinder, der kæmper for afskaffelse af hijab-påbuddet. Det har også fået helt almindelige mennesker, som støtter op omkring hijab-påbuddet, til at overfuse kvinderne på åben gade.

Presset til tilståelse

Da Yasaman bliver arresteret, bliver hun isolationsfængslet i ni dage. Her bliver hun presset til at give en tvungen tilståelse om, at hun var opfordret af oppositionskræfter fra udlandet til at afklæde sig hijab’en og dele blomster ud. Myndighederne truer også Yasaman med at arrestere hendes venner og familiemedlemmer, hvis ikke hun tilstår og angrer sin ”ugerning”.

I retten bliver hun idømt 16 års fængsel. En del af anklagen lyder på, at hun har ”spredt propaganda imod systemet” og også ”opfordret til prostitution”. 

Yasaman er nu overflyttet til Evin-fængslet i Iran, som er et fængsel for kvinder, der har begået alvorlige voldsforbrydelser. Fangerne her bliver isoleret, afhørt uden advokat og nogle udsættes for tortur.

Amnesty frygter, at Yasaman også vil blive udsat for tortur. Det er helt uacceptabelt, at hun skal frarøves sin ungdom på grund af fredelig aktivisme og for at gøre brug af sin ret til at forsvare sin og andre kvinders frihed. Amnesty International arbejder hårdt på at få hende løsladt.