Færøske Aimi Helbo var lige flyttet til Danmark for at studere og komme sig over bruddet efter et langvarigt forhold. Hun havde fået en lejlighed og var begyndt at nyde studielivet. At blive mor var slet ikke en mulighed, tænkte hun, da hun en dag stod med en positiv graviditetstest i hånden.
”Jeg har fået en abort”.
Sådan lød ordene fra Aimi Helbo, da hun i december 2022 deltog i en valgdebat som kandidat til det færøske lagtingsvalg. Hendes udmelding vakte stor opstandelse på Færøerne, og det var helt bevidst, fortæller hun.
”Jeg forstår godt, at abort for mange er personligt og ikke noget, man har lyst til at snakke højt om. Men jeg følte selv et ansvar for at fortælle min historie offentligt for at sætte gang i forandringen,” siger Aimi Helbo.
Den debat, Aimi Helbo gerne vil skubbe på, er debatten om abortforbuddet på Færøerne. Emnet er stærkt tabuiseret, og det er meget sjældent, at kvinder fortæller åbent om at have fået en abort. Aimi Helbo var den første kandidat til lagtinget, der offentligt kom med en sådan udmelding.
Læs om abortforbuddet på Færøerne
Dagen efter var medierne fulde af historier om Aimi Helbo og den abort, hun havde fået foretaget seks år tidligere.
”Folk kender mig som hende, der sagde det,” fortæller hun. ”Det er lidt angstprovokerende.”
Hun har fået mange reaktioner på sin fortælling, langt de fleste positive. Mange har rost og takket hende for at stå frem. Men der er også den anden type beskeder. Én skrev, at hun burde blive kørt over. En anden, at det var Guds største fejltagelse, at hun var blevet sat i verden.
”Men de negative beskeder rører mig ikke,” skynder Aimi Helbo sig at tilføje.
Jeg skal altid forsvare, hvorfor jeg fik en abort, men jeg synes ikke, det kommer andre ved
Aimi Helbo
Hun fortæller, at det ikke var svært for hende at fortælle om sin abort, og at det nok var hendes mor, der var mest bekymret forud for valgdebatten.
”Det er klart, at det gør det endnu sværere for kvinder at fortælle åbent om deres abort, når debatten er så hård og uværdig,” siger hun.
Jeg ville ikke være mor
Aimi Helbo var 23 år, da hun opdagede, at hun var gravid. Det var i begyndelsen af januar, og hun var lige kommet tilbage til Danmark efter en juleferie på Færøerne. Hun havde godt mærket symptomerne, men først da hendes menstruation udeblev, tænkte hun, at hun måske var gravid, hvilket blev bekræftet af to streger på en graviditetstest.
”Jeg vil ikke være mor,” var den første tanke, der fór igennem hende. Hun følte sig for ung og var lige flyttet til Danmark for at læse til pædagog. Hun var først lige begyndt at stå på egne ben efter afslutningen af et langvarigt forhold, og selvom hun havde et stort ønske om at blive mor senere i livet, ønskede hun, at det skulle være sammen med en partner og under trygge omstændigheder.
Kvinder, der ønsker en abort, gør det ikke for sjov
Aimi Helbo
Hun besluttede sig for en abort og ringede til en dansk læge.
”Lægesekretæren spurgte straks ind til, hvad jeg ønskede, og det føltes trygt. Jeg følte, at det – uanset hvad jeg valgte – var ok”, fortæller hun.
Hun følte sig lettet over, at hun befandt sig i Danmark, da det skete, og tænkte meget på den pressede situation, kvinder der ønsker en abort på Færøerne, befinder sig i.
”Kvinder, der ønsker en abort, gør det ikke for sjov”, understreger Aimi Helbo.
”Det er selvfølgelig forskelligt, hvordan det rammer kvinder, men for mig var det forfærdeligt. Jeg græd i flere uger, måske mest på grund af hormonerne, og fordi jeg var alene i situationen. Men jeg fortryder ikke, at jeg fik en abort.”
Selvom det kan være tungt at gennemgå en abort, bør det ifølge Aimi Helbo aldrig blive et argument for at forbyde abort.
”Jeg har aldrig fortrudt, og det kommer jeg heller aldrig til at gøre. Jeg skal altid forsvare, hvorfor jeg fik en abort, men jeg synes ikke, det kommer andre ved,” siger hun.
Aimi Helbo vil gøre sit for at rykke ved de fordomme, der er om kvinder, der får en abort. Hun har aldrig kunnet genkende sig selv i fordommene og fortæller, at hun kender kvinder i alle aldre og livssituationer, der har fået en abort af forskellige årsager.
”Vi er bare ganske almindelige kvinder,” siger Aimi Helbo.