Journalist Mette Mayli Albæk modtager Amnestys Mediepris 2022

For sin artikelserie ”Systemets Børn” har Jyllands-Postens journalist, Mette Mayli Albæk, modtaget Amnesty International Danmarks nystiftede mediepris. Prisen hædrer journalistik, som i løbet af året har holdt fast i et emne, hvor menneskerettighederne er i centrum.

Er det en menneskeret at være forældre til et barn, man ikke selv kan passe?

Det er et af de helt centrale spørgsmål, som artikelserien “Systemets Børn”, bragt i Jyllands-Posten i foråret 2022, undersøger.  

Bag serien, som tager udgangspunkt i statsministerens nytårstale i 2020 om flere tvangsadoptioner af børn, står journalist Mette Mayli Albæk.

Og for sit arbejde med at belyse tvangsbortadoptioner og myndighedssvigt i Danmark er hun på Journalistforbundets Fagfestival den 6. november 2022 blevet hædret med Amnestys Mediepris 2022.

”Jeg vil gerne sige tusind tak til Jyllands-Posten. Jeg er stolt over at arbejde på en avis, hvor man må bruge mere end et år på at lave en historie”, sagde Mette Mayli Albæk, da hun modtog prisen, en statuette lavet af kunstneren Jens Galschiøt.

”Og jeg vil gerne sige tak til alle de kilder, som er med. I virkeligheden er dette deres pris. Journalister lever af, at der er nogen, som tør tale med os og tør lægge hele deres liv i vores hænder. Så har vi et stort ansvar for at passe godt på det”, sagde Mette Mayli Albæk.

Mette Meyli Albæk takker alle de kilder, der har været med. Hun mener, at det i virkeligheden er deres pris.
Mette Meyli Albæk takker alle de kilder, der har været med. Hun mener, at det i virkeligheden er deres pris.

“Respekt for de mennesker, det drejer sig om”

I bedømmelsen af artikelserien Systemets Børn hæfter dommerpanelet sig ikke mindst ved, at Mette Mayli Albæk med stor respekt for de berørte afdækker et dilemmafyldt område, hvor retten til at være en familie kolliderer med barnets rettigheder.

”Hun rammer balancen eminent uden at bedrive kampagnejournalistik, og dette arbejde kommer til at rykke synet på denne type sager i Danmark. Hun rammer med sin artikelserie bredt, også geografisk, og hun sætter på fineste vis menneskelige ansigter på konsekvenserne af myndighedernes fejlbehæftede beslutninger”, hedder det i begrundelsen fra det uafhængige dommerpanel.

Dommerpaneleret består af Karen Edelmann Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus, Maja Mazor, tværgående redaktør, P1 Morgen, Danmarks Radio, Martin Aagaard, udlandsredaktør, Politiken og Kerrin Linde, redaktionschef, TV2 News.

Stærke kandidater

De øvrige kandidater, som i 2022 gik videre til bedømmelse hos det uafhængige dommerpanel, er:

TV2’s dokumentarprogram: ‘Operation X – Solcellernes skyggeside’ og den journalistiske undersøgelse på danwatch.dk “Soleventyrets skyggeside”, der afdækker problemerne med tvangsarbejde og menneskerettighedskrænkelser hos solcelle-firmaers underleverandører.

Programmet Reporterne på 24syv for deres dækning af, hvordan forvaltninger i hele landet kan tvangsanbringe børn på fejlbehæftede, tvivlsomme og endda fiktive påstande om manglende forældreevner.

Anders Redder fra Jyllands-Posten for sin vedholdende dækning af regeringens forsøg på at eksekvere ideen om de såkaldte modtagecentre for asylansøgere udenfor EU.

Journalist Line Vaaben for sit journalistiske arbejde med at afdække vold mod kvinder og bekæmpelse af partnerdrab i Politiken.

Amnesty Danmark takker for alle indstillingerne til medieprisen 2022, som er indstiftet for at hylde den frie og kritiske presse, forklarer generalsekretær i Amnesty Danmark, Vibe Klarup.

Kerrin Linde (tv) var en del af dommerpanelet og læste panelets begrundelse op, inden Mette Mayli Albæk fik prisen overrakt. Vibe Klarup (th), generalsekretær for Amnesty International Danmark fortalte kort om, hvorfor det er vigtigt for Amnesty at hylde journalistik, som sætter fokus på menneskerettighederne.
Kerrin Linde (tv) var en del af dommerpanelet og læste panelets begrundelse op, inden Mette Mayli Albæk fik overrakt prisen. Vibe Klarup (th), generalsekretær for Amnesty International Danmark fortalte kort om, hvorfor det er vigtigt for Amnesty at hylde journalistik, som sætter fokus på menneskerettighederne.

”Vi ser i det Hongkong, i Rusland, i Indien og i Europa: Ytrings- og pressefrihed indskrænkes og autoritære tendenser tager til. Det bedste våben mod den udvikling er en stærk, fri og kritisk presse, og derfor vil vi gerne hylde journalistik, som sætter fokus på menneskerettighederne”, siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty Danmark.