Kina, Iran og Irak henretter flest



Kina, Iran og Irak henretter flest

I Iran og Irak steg antallet af henrettelser massivt. Kina stod bag flere henrettelser end resten af verden tilsammen. I USA faldt antallet af henrettelser med 10 procent. Amnesty gør i en ny rapport status over brugen af dødsstraf i 2013.

I årevis levede kinesiske Li Yan med en voldelig mand. Hun blev låst ud på altanen i flere timer i de koldeste vintre. Hun blev banket jævnligt. Fik slukket cigaretter i ansigtet. Blev udnyttet psykisk og fysisk.

Li Yan var desperat, og forsøgte at få hjælp af politi og myndigheder. Men de lyttede hverken til hendes anklager eller efterforskede sagen. Li Yan blev heller ikke tilbudt beskyttelse, så hun kunne slippe væk fra sin mand.

Li Yan slog til sidst sin voldelige mand ihjel.

Dømt til døden

I dag sidder Li Yan på dødsgangen i Kina. Selvom hun havde vidner og beviser, der kunne bekræfte, at hun blev misbrugt psykisk og fysisk af sin mand, blev hun i 2011 dømt til døden. Hun venter fortsat på at få sin sag genoptaget for sidste gang.

Hendes sag er beskrevet i Amnestys årlige statistik om dødsstraf, der gør status på antallet af henrettelser i 2013. I rapporten fastslår Amnesty, at Kina står bag flere henrettelser end resten af verden til sammen. Det er dog umuligt at få kendskab til det egentlige antal, da myndighederne insisterer på, at det er en statshemmelighed.

Henretter for narkorelaterede forbrydelser

Selvom store dele af verden har vendt dødsstraf ryggen, henretter lande som Kina, Iran, Irak og Saudi Arabien fortsat deres borgere – ofte for økonomiske – eller narkorelaterede forbrydelser.
I Iran, Sudan og Kina sidder fanger på dødsgangen dømt for ”forbrydelser” som utroskab, fornærmelse af religion eller kritik af regeringen.

Iran og Irak topper listen

Habibollah Golparipour, en kurdisk mand, blev arresteret i Iran. Hans retssag varede fem minutter, og han blev dømt for ”fjendskab mod gud”. Da han skulle henrettes, blev hans familie ikke kontaktet, og de fik ikke lov at begrave ham.

Amnestys årlige rapport om dødsstraf placerer – udover Kina – Iran og Irak i toppen af lande, som henretter flest. På fjerde og femtepladsen finder vi Saudi Arabien og USA.

Iran og Irak står for en markant stigning i brugen af dødsstraf, hvilket går imod den globale tendens, hvor dødsstraf i stigende grad bliver afskaffet verden over:

”Iran og Iraks opførsel er skamfuld. De holder fast i dødsstraf og befinder sig på den forkerte side af historien, og bliver i stigende grad isolerede”, siger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekretær.

Fremgang i flere lande

Selvom der har været tilbageskridt for enkelte lande i 2013, ændrer det dog ikke på, at verden bevæger sig tættere på en total afskaffelse af dødsstraf.

  • USA var det eneste land i Nord-, Syd- og Mellemamerika, som udførte henrettelser i 2013, og antallet var lavere end i 2012. Staten Maryland afskaffede sidste år brugen af dødsstraf.
  • For første gang i årevis sidder ingen på dødsgangen i Grenada, Guatemala og Saint Lucia.
  • I Europa og Centralasien blev ingen henrettet, og kun Hviderusland fastholder stadig dødsstraf i lovgivningen
  • Der blev ikke udstedt dødsdomme i Singapore, og syv personer fik deres dødsdomme omstødt
  • Gambia og Pakistan har igen afskaffet dødsstraf, efter de genoptog den i 2012
  • Der blev ikke gennemført henrettelser i Bahrain, Benin, Chad og Jamaica

 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>