”Dette var i særdeleshed spektakulære Olympiske Lege,” erklærede formanden for IOC. Amnesty International mener dog, at både de kinesiske myndigheder og IOC har svigtet deres ansvar for at forbedre menneskerettighedssituationen i Kina.
Oven på de Olympiske Leges afslutning anklager Amnesty International de kinesiske myndigheder for at sætte image højere end menneskerettigheder ved – under legene – fortsat at tilbageholde og straffe aktivister og journalister. Også Den Internationale Olympiske Komite (IOC) møder kritik for at have skadet den olympiske arv ved at vende det blinde øje til krænkelserne.
“OL i Beijing har måske nok været en spektakulær sportsbegivenhed, men den fandt sted samtidig med en lang række menneskerettighedskrænkelser, hvor fredelige aktivister blev hindret i at ytre sig og ikke-kriminelle blev sat bag lås og slå,” siger Roseann Rife, der er direktør for Amnestys Asienafdeling.
I løbet af legene har Amnesty dokumenteret, hvordan myndighederne fortsat slog hårdt ned på kinesiske aktivister og journalister enten ved at sende disse i arbejdslejr eller at afvise deres ansøgninger om at afholde fredelige demonstrationer i myndighedernes særlige demonstrations-zoner. Den 18. august fortalte de kinesiske myndigheder, efter utallige opfordringer fra medierne, at de havde modtaget 77 ansøgninger om at afholde demonstrationer, der ville involvere i alt 149 mennesker. Myndighederne fortalte dog videre, at 74 af ansøgningerne var blevet trukket tilbage, to var blevet afvist og en var der blevet nedlagt veto imod.
“De kinesiske myndigheder og IOC havde mulighed for at demonstrere fremskridt på menneskerettighedsområdet, men på langt de fleste områder svigtede de. Tvangsforflytninger, tilbageholdelser af aktivister og restriktioner for journalisters ytringsfrihed bør aldrig igen få lov at skade den olympiske arv,” siger Roseann Rife.
Amnesty mener, at IOC må tage ved lære af dette års OL ved at inkorporere konkrete og målbare menneskerettighedsindikatorer i alle fremtidige aftaler med OL-værtslande.