Kina slår hårdt ned på udenlandske journalister

Det er i strid med løftet om øget pressefrihed, Kina gav i forbindelse med OL i Beijing i 2008, at internationale journalister bliver banket af det kinesiske politi, når de møder op for at dække demonstrationer. De kinesiske myndigheder frygter, at demonstrationerne i Mellemøsten breder sig til Kina, og forbyder derfor journalister at dække områder, der kan være samlested for demonstrationer.

Modstandere af det kinesiske styre har på internettet opfordret til en kinesisk jasminrevolution inspireret af opstanden i Tunesien, der satte gang i omfattende demonstrationer for demokrati i Mellemøsten og Nordafrika. De kinesiske myndigheder svarer igen ved at holde landet under skarp kontrol og kvæle ethvert opløb til demonstrationer. Aktivister og advokater fængsles eller bliver sat i husarrest, og ordet ‘jasmin’ er endda blevet forbudt på internettet.

Journalister i skudlinjen

Styret retter nu også skytset mod de internationale journalister i landet. Myndighederne overvåger internettet, hvor demonstrationerne bliver annonceret. Kinesiske sikkerhedsstyrker møder talstærkt op omkring de steder, der kan foregå demonstrationer, og derfor dukker ingen eller meget få demonstranter op. Udenlandske journalister er derfor nogle gange de eneste, der kommer, men de bliver til gengæld meddelt, at de ikke må rapportere fra steder, hvor protester kan tænkes at opstå. Amnesty kender til over 10 reportere fra blandt andet BBC og CNN, som blev tæsket eller tilbageholdt, da de forsøgte at rapportere fra bydelen Wanfujing, hvor der skulle foregå en demonstration. En videojournalist blev banket af civilklædte betjente og måtte indlægges på hospitalet. Ifølge Foreningen af Udenlandske Journalister i Kina (FCCC) blev flere på forhånd ringet op og truet til ikke at komme til Wangfujing for at dække begivenhederne.

Løftebrud

Udover fysisk vold bliver journalisterne også chikaneret, truet og får deres udstyr konfiskeret. Informations korrespondent fortæller i dag, hvordan politiet har forhørt ham om, hvor han får sine informationer fra, og skældt ham ud for at have været i Wanfujing.

Talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium siger, at journalisterne selv er skyld i angrebene.

“Disse nye restriktioner for udenlandske journalister er en del af Kinas hårde kurs overfor menings- og ytringsfrihed. Myndighederne må overholde de løfter, de gav før OL i Beijing om at tillade den udenlandske presse at gennemføre interviews uden myndighedernes indblanding”, siger Sam Zarifi, Amnesty Internationals chef for Asien.

Aftalen fra 2008 om, at journalister kan arbejde frit, er formaliseret i lovgivning, som gælder i hele Kina undtagen Tibet. Alligevel hævder lokale myndigheder udenfor de store kinesiske byer, at de ikke kender til disse regler.

“Forsøgene på at kontrollere udenlandske medier understreger de kinesiske myndigheders foragt for både de basale frihedsrettigheder og regler, de selv har været med til at lave. Den kinesiske regering burde udvide pressefriheden til at tillade både kinesiske såvel som internationale journalister at udføre deres arbejde uden at blive chikaneret af myndighederne”, siger Sam Zarifi.