Kina udvider brugen af dødssprøjter

Kun få uger efter FN’s generalforsamling vedtog en resolution, som opfordrer medlemslandene til at indføre et moratorium for dødsstraf, annoncerer de kinesiske myndigheder, at de vil udvide brugen af dødssprøjter.

Amnesty International fordømmer på det kraftigste de kinesiske myndigheders beslutning om at udvide brugen af sprøjter ved henrettelser og opfordrer i stedet Kina til at arbejde hen imod en total afskaffelse af dødsstraffen. De kinesiske myndigheder mener, at henrettelser med dødssprøjter er mere humane end de traditionelle henrettelser med nakkeskud.

“Dette tiltag går imod hele grundtanken i de olympiske lege, hvor det enkelte menneskes værdi sættes i centrum. Uanset hvilken metode der bruges, er dødsstraffen en krænkelse af det enkelte menneskes værdighed,” siger Catherine Baber, der er formand for Amnestys Asien-program.

Strider mod ny FN-resolution

Tiltaget kommer kun få uger efter et flertal i FN’s generalforsamling vedtog en resolution om et universalt moratorium for henrettelser.

“Udvidelsen af brugen af dødssprøjter står i skærende kontrast til den generelle internationale udvikling hen imod en total afskaffelse af dødsstraffen. Tiltaget ignorerer de grundlæggende problemer ved dødsstraffen, nemlig at det er en grusom og inhuman straf, der ofte rammer uskyldige. Disse problemer løses ikke ved en ændring i henrettelsesmetode,” siger Catherine Baber.

Medfører stor lidelse 

Ifølge Amnesty er den øgede brug af dødssprøjter særlig problematisk, fordi den fjerner fokus fra henrettelsens barbariske natur. Forskning viser, at sprøjten kan forårsage krampeanfald og stor lidelse for fangen. Det er også problematisk, at metoden kræver, at lægepersonale deltager ved henrettelser – et klart brud på det internationale lægeløfte.

Amnesty har tidligere rost de kinesiske myndigheders beslutning om, at alle dødsdomme nu skal forbi Højesteret i Kina, hvilket forventes at reducere antallet af henrettelser. Det egentlige antal af henrettelser i Kina er dog stadigvæk en statshemmelighed, hvilket gør det vanskeligt at fastslå, om der virkelig er sket et fald i antallet af henrettelser.

“De kinesiske myndigheder bør arbejde hen imod afskaffelsen af dødsstraffen. Som et første skridt på vejen bør de offentliggøre det egentlige antal henrettelser. Hvis de olympiske lege skal leve op til sin arv, er det afgørende, at der sættes en stopper for Kinas verdensrekord i dødsdomme,” siger Catherine Baber. 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>