Kravet om udvikling og vækst overskygger hensynet til den enkelte borger i Kina, hvor antallet af voldelige tvangsrydninger er stigende. Beboere bliver chikaneret og tævet, og en del af dem ender i fængsel eller genopdragelseslejre, hvis de protesterer. Det dokumenterer Amnesty i dag i en ny rapport, der opfordrer myndighederne til handling.
I rapporten “Standing Their Ground” dokumenterer Amnesty International en markant stigning i antallet af tvangsrydninger de seneste to år i Kina. Beboerne risikerer tæsk, chikane og fængsling eller endda at blive dræbt, hvis de protesterer.
Sælger land
Baggrunden er, at lokale myndigheder over hele Kina i de senere år har stiftet enorm gæld for at finansiere udviklingen af nye projekter for at skabe vækst. Men for at kunne afdrage på gælden og iværksætte nye projekter er myndighederne begyndt at sælge land, som udstykkes til nye byggerier. Beboerne bliver tvunget væk, ofte med meget kort varsel.
”De kinesiske myndigheder må omgående sætte en stopper for tvangsforflyttelserne. Det er nødvendigt at afskaffe de politiske, økonomiske og karrieremæssige incitamenter, der opmuntrer lokale embedsmænd til at fortsætte med de voldelige tvangsforflyttelser”, siger Nicola Duckworth, der er ledende researcher hos Amnesty International.
Baby som gidsel
Ud af de 40 tvangsrydninger, som Amnesty har undersøgt nærmere, er ni endt med dødsfald. Wang Cuiyan, en 70årig kvinde fra Wuhan i Hubei provinsen, blev begravet levende af en gravemaskine, da mellem 30 og 40 arbejdere kom for at rive hendes hus ned. Wang Cuiyan havde ellers allerede underskrevet en kompensationsaftale med myndighederne og var ved at pakke sine ting, men nedrivningsholdet kunne ikke vente. Mange andre bliver overfaldet med jernstænger og knive af bøller, som er hyret af myndighederne for at skræmme beboerne væk. Disse sager bliver stort set aldrig efterforsket.
Hvis beboerne modsætter sig tvangsforflyttelse, bliver de udsat for systematisk chikane, for eksempel ved at myndighederne lukker for vand og varme, sætter massivt spotlys på husene døgnet rundt eller sætter gang i udgravninger rundt om deres hus. Ofte bliver beboerne fængslet eller idømt tvangsarbejde i de særlige kinesiske genopdragelseslejre. Den 15. juni 2011 tog politiet i Wenchang en lille dreng på kun 20 måneder som gidsel, indtil moderen skrev under på at lade sig forflytte.
Ingen sikkerhed for beboere
De fleste advokater påtager sig kun nødigt sager om tvangsflytninger, fordi de frygter for konsekvenserne. Med et retssystem, der er viklet ind i politiske interesser, er der ikke meget håb for at opnå retfærdighed ved at gå rettens vej. En kvinde I Jiangxi-provinsen blev 17. maj 2011 tævet og tvangssteriliseret, efter hun havde søgt aktindsigt i sin egen tvangsforflyttelse. En gruppe beboere, der bakkede hende op, blev også tævet.
”Mange af dem, der forsøger at gå rettens vej, bliver fængslet og tortureret. Vi kæmper ikke for et personligt forlig, men for retfærdighed”, siger menneskerettighedsforkæmperen Mao Hengfeng
Hun vendte hjem i kørestol efter 17 måneders tvangsarbejde, fordi politiet nægtede at lade hende komme på hospitalet. En anden menneskerettighedsaktivist Shen Pilan, hvis eget nabolag blev ryddet i 2010, har været fængslet over 100 gange på ti år, ofte i såkaldt sorte fængsler.
Som et sidste desperat forsøg på at protestere og skabe opmærksomhed om tvangsrydningerne har flere sat ild på sig selv. Amnesty International kan dokumentere 41 tilfælde mellem 2009 og 2011 mod kun 10 tilfælde hele forrige årti.
Myndighederne lukker øjnene
Tvangsforflyttelser er et af de største problemer for den kinesiske befolkning. Premierminister Wen Jiabao anerkender situationens alvor, og der er sket enkelte fremskridt på området. I 2011 blev der for første gang indført regler for kompensation, så den svarer til markedsprisen. Men loven gælder kun i byer, og det betyder, at beboere i landområder – særligt dem tæt på byerne – stadig er særdeles udsatte. Heller ikke lejere bliver tilgodeset i den nye lovgivning.
Hvis der tilbydes kompensation er den som regel langt under ejendommens værdi, og de boliger beboerne bliver tilbudt i stedet, er oftest i langt dårligere stand, end hvad de kom fra. De lokale myndigheder bliver ved med at lukke øjnene for de grove metoder, der bliver brugt til at tvinge folk væk fra deres hjem.
Amnesty opfordrer de kinesiske myndigheder til at stoppe tvangsforflyttelser og give ofrene mulighed for at få hørt deres klage ved en uafhængig retssag. Derudover skal de kinesiske myndigheder sikre, at ingen ender på gaden på grund af tvangsrydninger, og at bagmændene for de voldelige overgreb ved tvangsforflyttelser bliver retsforfulgt.