Kinas eksport af torturredskaber boomer

Kinas produktion og eksport af torturredskaber er i voldsom vækst og bruges af en række lande i Afrika og Asien, viser ny rapport fra Amnesty International og Omega Research Foundation.

Over 130 kinesiske firmaer er involveret i produktion, salg og eksport af torturredskaber, som anvendes af politi og myndigheder i en række lande i Asien og Afrika. Det er næsten en femdobling i forhold til 2004, hvor kun 28 virksomheder var indblandet i handel med torturredskaber, viser en ny rapport fra Amnesty International og Omega Research Foundation.

En del af torturredskaberne, som markedsføres åbenlyst af de kinesiske fabrikanter – herunder elektriske stave, knipler med pigge af metal og ekstra tunge fodlænker – er i sig selv så grusomme og inhumane, at de bør forbydes omgående. Andet udstyr som tåregas og gummikugler eksporteres frit fra Kina, selv når der er overhængende risiko for, at det det bliver brugt til alvorlige menneskerettighedskrænkelser i modtagerlandet, fastslår de to organisationer.

”Et stigende antal kinesiske virksomheder profiterer af handlen med redskaber til tortur og undertrykkelse, og de bidrager dermed til mishandling og voldsomme menneskelige lidelser over hele verden. Handlen blomstrer, fordi de kinesiske myndigheder intet har gjort for at stoppe virksomhederne i at fremstille og eksportere disse sygelige redskaber til lande, der er kendt for at krænke menneskerettighederne”, siger Amnestys researcher Patrick Wilcken

De 130 virksomheder, hvor af størstedelen er statsejede, spiller en stadig større rolle på det globale marked for sikkerhedsudstyr, men Kina er det eneste land, der er kendt for at lave knipler med pigge af metal, som er specifikt designet til tortur og kan forårsage voldsomme smerter og skader på kroppen. Syv kinesiske virksomheder eksporterer dem, og de anvendes blandt andet af sikkerhedsstyrker i Nepal, Thailand og Cambodja.

29 virksomheder eksporterer elektriske stave, som gør det nemt for sikkerhedsfolk at påføre ekstremt smertefulde elektriske stød på følsomme områder af kroppen som kønsdele, hals og ører. Dusinvis af firmaer markedsfører desuden ekstra tunge fodlænker og særlige stole, hvor personen kan fastspændes. Et af firmaerne – China Xinxing Import/Export Corporation, som fremstiller en lang række torturredskaber – oplyste i 2012, at det har forretningsforbindelser i over 40 afrikanske land, og at handlen med Afrika har en værdi af over 100 millioner dollars.

Amnesty og Omega har fundet beviser for, at de elektriske stave fra Kina bæres af politi i Ghana, Senegal, Egypten og Madagaskar, ligesom kinesisk udstyr til bekæmpelse af optøjer blev eksporteret til Uganda og DR Congo i 2011. På det tidspunkt, hvor udstyret blev solgt, var der i begge lande folkelige protester, og der var klare indikationer på, at sikkerhedsstyrkerne ville bruge udstyret til at nedkæmpe folkelige protester. Alligevel lod kinesiske myndigheder ordren gå igennem, og urolighederne i Uganda endte med at koste ni døde, over 100 sårede, og 600 blev tilbageholdt. I DR Congo nåede dødstallet op på 33. Kinesisk udstyr til oprørsbekæmpelse blev benyttet i begge lande.

”Der er ingen undskyldning for at tillade produktion og salg af udstyr, hvis primære formål er tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling. Sådanne afskyelige handlinger er totalt forbudt under international lov, og derfor bør de kinesiske myndigheder omgående indføre et stop for produktion og handel med de redskaber”, siger Patrick Wilcken.

Brugen af tortur og torturredskaber er også udbredt i Kina, og Amnesty har blandt andet dokumenteret brugen af de elektriske stave. En kinesisk torturoverlever siger til Amnesty:

”De (politiet, red.) bruge en elektrisk stav på mit ansigt – det er en form for tortur, som politiet kalder ’bengbao popcorn’, fordi dit ansigt sprækker og ligner popcorn. Det lugtede forfærdeligt. Lugten afbrændt kød”.