Kinas nye straffelov tilsidesætter menneskerettigheder

Kinas nye straffelov legitimerer nogle af de værste metoder blandt politi og retsvæsen.

Kinas nye straffelov, der trådte i kraft i januar 2013, har vist sig at legitimere nogle af de værste fremgangsmåder blandt politi og retsvæsen.

De få forbedringer for menneskerettighederne, som loven i første omgang også så ud til at indeholde, bliver ikke respekteret i praksis. Det viser en ny rapport fra Amnesty, der udkommer i dag. 

“Det er frustrerende. Den nye lovgivning har været mange år i støbeskeen, endelig kommer forandringerne, og så viser det sig, at nogle af myndighedernes værste metoder nu bliver legaliseret,” siger Corinna-Barbara Francis, researcher i Kina for Amnesty.

Tilbageholder mistænkte i hemmelighed

Lovgivningen tillader politiet at tilbageholde mistænkte på hemmelige steder i op til seks måneder – uden at fortælle deres pårørende hvor og hvorfor. 

Den gør det også nemmere for politiet at bruge termer som ‘terrorisme’, ‘statsundergravende kriminalitet’ m.v. til at nægte de mistænkte basale rettigheder, som for eksempel retten til en advokat. Termerne bruges også til at retsforfølge mennesker, der på fredelig vis har brugt deres ytrings- og forsamlingsfrihed. 

Nægtet adgang til advokat

Liu Ping, der arbejder for kvinderettigheder, blev arresteret den 27. april på grund af mistanke om ‘opfordring til statsomstyrtende virksomhed’, og selvom hendes retssag begynder den 18. juli, har politiet fortsat nægtet hende adgang til en advokat med den begrundelse, at hendes sag handler om ‘statens sikkerhed’.  

“De kinesiske myndigheder kan og bør gøre noget for at få deres nationale lovgivning til at matche internationale menneskerettighedsstandarder. De må gå tilbage til tegnebrættet og ændre denne lovgivning,” siger Francis.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>