I ly af coronakrisen fortsætter Hongkongs lokalregering sit angreb på ytringsfriheden. Det markerede den verdenskendte kinesiske kunstner og systemkritiker Badiucao sammen med kunstner Jens Galschiøt ved et event på Christiansborg Slotsplads.
Artiklen er opdateret den 20. maj 2020.
Imens alles øjne er rettet imod at bekæmpe COVID-19, valgte Hongkongs myndigheder at anholde 15 af bystatens demokrati-veteraner og tiltale dem for at organisere og deltage i demonstrationer for ytringsfrihed, der fandt sted for mere end seks måneder siden. Den 18. maj begyndte deres retssag.
Det voldsomme angreb på Hongkongs frihedsrettigheder har fået den danske kunstner Jens Galschiøt til at indgå et kunstsamarbejde med den kinesiske systemkritiker og kunstner Badiucao.
Fredag den 15. maj slog de to kunstnere i samarbejde med Amnesty International Danmark og Alternativets tidligere leder, Uffe Elbæk, et slag for, at kampen i Hongkong ikke bliver glemt. Det skete i form af en ny udsmykning af Galschiøts kunstværk, Skamstøtten, som for tiden er placeret foran Christiansborg i solidaritet med Hongkongdemonstranternes kamp.
Eventen blev sendt LIVE på Amnesty’s Facebook-side.
”Kina udnytter den globale krise til at svække den frie verdens grundlæggende principper. Hongkongs frihedsrettigheder er et af de mest direkte ofre for Beijings nedslag,” siger kinesiske Badiucao, som har tegnet et billede til Skamstøtten af en kampvogn med en corona-virus ombord.
Foran kampvognen står en fredelig demonstrant fra Hongkong med sin gule paraply.
”Myndighederne i Beijing vælger bevidst at arrestere de 15 demokratiforkæmpere på et tidspunkt, hvor myndighederne antager, at den frie verden har for travlt med at bekæmpe den dødbringende virus til at tænke på Hongkongs frihedskamp. Det er en taktik, Beijing ofte benytter til at straffe indflydelsesrige fortalere for demokrati som Liu Xiaobo, der blev idømt 11 års fængsel i julen 2009”, siger den kinesiske kunstner, som er blevet kendt for sine tegninger, hvor han portrætterer Kinas leder, Xi Jinping, der jagter Peter Plys.
Indtil for nylig har Badiucao været anonym, men han afslørede sin identitet sidste år ved markeringen af 30-året for nedkæmpningen af studenteroprøret på Den Himmelske Fredsplads i 1989.
Anholdelsen af Hongkongs 15 demokratiikoner ses som et stort slag mod Hongkongs demokratibevægelse, som igennem det seneste år har demonstreret i stort antal i byens gader for at bevare de frihedsrettigheder, som de var blevet lovet, da Storbritannien i 1997 gav Hongkong tilbage til Kina.
”Det er fuldstændig uanstændigt, at Kina nu udnytter en global sundhedskrise til at forsøge at fjerne fundamentale menneskerettigheder ved at slå ned på den fredelige del af demokrati-bevægelsen i Hongkong. Kina udnytter på det skammeligste, at borgerne i Hongkong har begrænset mulighed for at protestere, og verdenssamfundet har mere travlt med coronakrise, verdensøkonomien, og om ZOO skal genåbne, end med at holde øje med, hvordan Kina forsøger at kvæle demokrati og ytringsfrihed i Hongkong”, siger Jens Galschiøt.
Et unikt værk
Galschiøt er stor fan af den unikke tegning, som hans kinesiske kunstnerkollega har lavet til Skamstøtten.
”Det er utrolig stort, at vi har fået Badiucao, en af Kinas mest prominente streetartkunstnere – Kinas svar på Banksy – til at lave et unikt værk til vores event. Det er kunstnerisk genialt, at han har formået at koble brutal magtanvendelse, demokratibevægelsen og udnyttelse af coronakrisen. Samtidig er der referencer til massakren på Den Himmelske Fredsplads i 1989, hvor Kina slagtede tusindvis af fredelige demonstranter, der kæmpede for basale demokratiske rettigheder. Historien gentager nu sig selv 30 år efter med unge mennesker i Hongkong, der slås for at bevare disse rettigheder.”
Den danske regering skal sige fra over for Kina
Amnesty International følger udviklingen i Hongkong tæt og har dokumenteret krænkelser på ytrings- og forsamlingsfrihed samt politivold mod demonstranterne.
I anledningen af eventen på Slotspladsen har Amnesty Danmark henvendt sig til de danske partiledere med en række anbefalinger, som organisationen mener, at Danmark skal arbejde for.
”Vi skal sørge for, at EU tager markant afstand fra Hongkong-myndighedernes retsforfølgelse af fredelige demonstranter, og der skal lægges et international pres på lokalregeringen for at afkriminalisere retten til at ytre og forsamle sig. Derudover skal Danmark aktivt presse på for, at der bliver igangsat en uvildig, uafhængig og effektiv undersøgelse af politiets overdrevne magtanvendelse mod demonstranterne – herunder politivold”, siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark.
Den tidligere partileder fra Alternativet, Uffe Elbæk, bakker op om Amnestys anbefalinger og opfordrer sine politiske kollegaer til at gøre det samme.
”Kinas politiske ledelse har i ly af coronakrisen igen slået hårdt ned på demokratibevægelsen i Hongkong. Senest med arrestationen af 15 højtprofilerede lokalpolitikere og aktivister. Det er derfor afgørende vigtigt, at både Danmark og EU på højt niveau siger fra over for Kina”, siger han.
Et bredt udvalg af de danske ungdomspartier bakker op om anbefalingerne heriblandt Dansk Folkepartis Ungdom, Radikal Ungdom, SF Ungdom, Konservativ Ungdom, Venstres Ungdom, Alternatives Unge samt dansk Kina-Kritisk Selskab.
Aktion for de 15 demokrati-ledere
Den 18. maj blev de 15 fremtrædende demokratiledere og aktivister stillet for retten i Hongkong.
En af de tiltalte er 81-årige Martin Lee, som er kendt for at være faderen til Hongkongs demokratibevægelse og arkitekten bag de frihedsrettigheder, som bystatens borgere nu kæmper for at bevare.
De 15 er tiltalt for ”at organisere og deltage i uautoriserede forsamlinger”. Fem af dem bliver også retsforfulgt for at “annoncere uautoriserede forsamlinger”. Disse tiltaler er med henvisning til Hongkongs såkaldte ”Public Order Ordinance”, hvis bestemmelser og anvendelse ikke overholder internationale menneskerettigheder og standarder for retten til fredelig forsamling.
Samtidig er der politikere iblandt de anholdte, som risikerer at blive afskåret fra at kunne deltage i det kommende parlamentsvalg i september – Legislative Council. Ifølge opstillingsbetingelserne kan man ikke stille op til lovgivingsrådet, såfremt man er blevet idømt en fængselsstraf for en lovovertrædelse og indtil fem år efter dommen er afsagt. De tiltalte risikerer op mod fem års fængsel.
Jens Galschiøt, som også har været involveret i Hongkongs demokratibevægelse tilbage i 90’erne, kender personligt flere af de tiltalte. I 1987 opstillede han sin skulptur Skamstøtten i Hongkong til minde om de studerende, der blev slået ihjel på Den Himmelske Fredsplads i 1989.
Amnesty har netop nu en aktion for at få myndighederne til at frafalde anklagerne mod de 15 prominente demokrati-aktivister.