Malawi: Trods ny lov bliver personer med albinisme igen angrebet

Amnesty kunne sidste år hilse en ny lovgivning i Malawi velkommen, fordi den sikrede øget beskyttelse til mennesker med albinisme. Desværre er der siden januar sket tilbageskridt. Amnesty anklager Malawis myndigheder for at svigte sit ansvar.

Mindst to er blevet dræbt og, syv har anmeldt drabsforsøg eller forsøg på bortførelser. Det er den triste status for den nye bølge af angreb på personer med albinisme i Malawi. Trods, der på trods af strengere lovgivning, er angrebene blusset op siden januar.

Bortførelser, drab og lemlæstelser af disse mennnesker med albinisme er udbredt i landet på grund af udbredt overtro om, at kropsdele fra disse mennesker bringer held og rigdom. De nye love skærpede straffen for disse overgreb og Amnesty kunne efterfølgende dokumentere et fald i antallet af drab og overgreb. Men siden januar er det igen begyndt at gå i den forkerte retning. retssystemet har svigtet deres ansvar og ikke formået at implementere den nye lovgivning godt nok.

”På trods af den strengere lovgivning, der skulle tackle håndtere angreb på personer med albinisme, ser vi i 2017 en alarmerende genopblussen af drab og angreb mod denne sårbare gruppe i 2017,” fortæller Deprose Muchena, Regionschef for Amnesty International i det sydlige Afrika.

”Når retssystemets hjul kører så langsomt, som de gør i Malawi, og tidligere tilfælde af angreb på mennesker med albinisme forbliver uløsteustraffede, giver det en følelse af straffrihed for gerningsmændene til bag disse forfærdelige forbrydelser.”

Retssystemet svigter

Malawi har politiet bemyndigelse til at retsforfølge og dømme formodede gerningsmænd. Men de politiet er underbemandetde og har modtaget alt for lidt træning i  til rent faktisk at gøre dette. Det betyder, at mange sager bliver håndterest utilfredsstillende og dårligt og derfor sjældent ender med en dom. Langt de fleste tilfælde af forbrydelser mod personer med albinisme, især mord, når aldrig til en domstol på grund af manglende midler og manglende retshjælp til de mistænkte. .

Selv sager, der kommer for retten,t ender i med at sende gerningsmanden tilbage på fri fod, på grund af fejlfuldt politiarbejde og manglende gyldigt bevismateriale.

“Den eneste måde, hvorpå vi kan  at stoppe disse drab, er på er at sikre, at de eksisterende love bliver håndhævet effektivt, og, at der er effektiv retsforfølgelse og koordinering på tværs af myndighederne,”, siger Deprose Muchena.

”Denne stigning i angreb på folk med albinisme viser, at selvtilliden vokser blandt kriminelle bander, at fordi de ikke tror, de vil blive fanget. De lukrerer på Malawis forfejlede retssystem. Myndighederne skal træffe afgørende foranstaltninger for at stoppe disse angreb é en gang for alle.”

Der er et sted mellem 7.000 til 10.000 personer med albinisme i Malawi. 


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>