Meriam Ibrahim er endelig i sikkerhed

Den dødsdømte sudanesiske kvinde Meriam Yehya Ibrahim har nu endeligt forladt Sudan og er i sikkerhed i Italien. Amnesty sender en stor tak til de over én million mennesker, der aktionerede for hendes frihed.

Meriam blev i maj 2014 ved retten i Khartoum i Sudan dømt til døden for religiøst ”frafald” og til piskning for ”utroskab”, fordi hun ifølge anklagerne er gift med en kristen mand. Meriams mand, Daniel Wani, er desuden amerikansk statsborger.

Meriam var gravid i 8. måned, da hun blev smidt i fængsel. Hun fødte sin andet barn, mens hun stadig sad indespærret og var lænket fast i en fængselscelle.

International opstandelse

Efter det massive internationale pres blev dødsdommen over Meriam Yehya Ibrahim ophævet af en appeldomstol i juni måned. Domstolen frikendte hende for alle anklager og Meriam blev herefter løsladt.

Meriam blev genforenet med sin mand udenfor fængslet, men i forsøget på at flyve ud af landet, blev familien tilbageholdt i Khartoum lufthavn. De blev anklaget for dokumentforfalskning, men efter et stykke tid, blev de alligevel løsladt mod kaution.  

De modtog herefter beskyttelse og assistance fra den amerikanske ambassade. Den 23. juli fik familien endelig lov til at forlade landet.

Absurde anklager

Siden Meriams anholdelse har mere end én million Amnesty-støtter fra hele verden krævet hendes omgående løsladelse og fulde frifindelse for anklagerne imod hende.  

”Meriam skulle aldrig have været anklaget. Hun blev dømt til døden, da hun var gravid i ottende måned for noget, som ikke burde være en forbrydelse,” siger Sarah Jackson, Amnestys vicedirektør for regionen. 

Arbejdet fortsætter

Amnesty fortsætter arbejdet med at få de sudanesiske myndigheder til at afskaffe lovene om religiøst frafald og utroskab, så ingen andre skal udsættes for det samme, som Meriam har været udsat for. 

Derudover vil Amnesty kæmpe for, at de sudanesiske myndigheder både afskaffer piskning som straffemetode og stopper brugen af dødsstraf.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>