Mor til to får 34-års fængsel for deling af kritiske tweets

Et tweet for meget kan føre til en dom på 34 års fængsel. I hvert fald hvis du er kvinde, fra Saudi-Arabien og retweeter et tweet om kvinders rettigheder. Dette er virkeligheden for 34-årige Salma al-Shehab, der blev anholdt af de saudiske myndigheder, da hun var på ferie i landet.

Salma al-Shehab er uddannet tandlæge og er i gang med sin ph.d. på Leeds universitet i England. Hun er oprindeligt fra Saudi-Arabien, hvor hendes mand og to børn på fire og seks år stadig bor.

Hun var taget på ferie til landet for at få sin familie med til England, men de saudiske myndigheder havde andre planer.

Blot få dage inden hjemrejsen til England blev hun den 15. januar indkaldt til forhør, hvorefter hun blev arresteret og retsforfulgt på baggrund af hendes tweets, der ifølge de saudiske myndigheder ”forstyrrer den offentlige orden, destabilisere samfundets sikkerhed og statens stabilitet”.

Og det er ikke kun al-Shehab, der står over for en lang fængselsstraf. I sidste uge blev det afsløret, at en 50-årig saudiarabisk kvinde, Noura al-Qahtani, blev idømt 45 års fængsel for at udtrykke sin støtte til systemkritikere og dele kritiske tweets rettet mod kronprinsen, Mohammed bin Salman.

Den saudiske antiterrorlovgivning

I sager, som den al-Shehab står over for, benytter de saudiske myndigheder sig af den domstol, der kaldes Specialised Criminal Court (SCC). Domstolen har til formål at retsforfølge personer, der menes at stå bag terror-relaterede forbrydelser, herunder kritikere af det saudiske styre.

Amnesty International har afdækket, hvordan myndighederne ikke blot retsforfølger personer med terror-relationer, men også har anvendt tortur for at få de retsforfulgte til at tilstå, hvorefter de blev dømt til døden.

Da al-Shehab blev anklaget for at ”forstyrre den offentlige orden, destabilisere samfundets sikkerhed og statens stabilitet”, ankede hun dommen, da hun ikke vidste, at hendes aktivitet på Twitter var en forbrydelse. Dette forværrede dog dommen, der først lød på seks år, men som herefter blev strammet til 34 års fængsel.

Efter at have gennemgået sagen fandt Human Rights Watch frem til, at al-Shehab er blevet idømt otte års fængsel for at ”støtte de, som tilskynder terrorisme”, 10 år for at ”forstyrre den offentlige orden, destabilisere samfundets sikkerhed og statens stabilitet”, fem år for at ”oprette en profil for at begå handlinger ulovliggjort af SCC” og fem år for at ”sprede falske og ondskabsfulde rygter”. Derudover blev hun idømt et års fængsel under anti-cyberkriminalitetsloven for at ”oprette en online tilstedeværelse, der forstyrrer den offentlige orden”. Denne sidste dom havde desuden en tillægsstraf på fem års fængsel.

Disse domme giver samlet 34 års fængsel, og dertil er hun idømt 34 års rejseforbud, når hun har afsonet sin straf.

Kronprinsen tilbage i varmen

Fængslingen af al-Shehab fandt sted kort tid efter, at den amerikanske præsident, Joe Biden, besøgte det saudiske kongedømme.

Målet med mødet var at skabe en ny relation til den saudiske kronprins, på trods af at Biden tidligere har erklæret, at han ville sørge for at gøre Saudi Arabien til ”paria” grundet kongedømmets mord på journalisten Jamal Khashoggi.

Hvad betyder “paria”?

“Paria” er en person (eller et land), der er foragtet eller blevet udstødt af et fællesskab.
Et land kan blive en pariastat, hvis de ikke overholder internationale aftaler.

Også den franske præsident, Emmanuel Macron, mødtes for nyligt med kronprinsen.

I en fælles erklæring, kræver 34 NGO’er, herunder Amnesty International, Salma al-Shehabs løsladelse og kritiserer Joe Biden og Emmanuel Macrons møder med den saudiske kronprins:

”Sådanne højtstående møder uden konkrete forudsætninger har kun givet kongedømmets ledelse mod til at begå yderligere overgreb, som mange af os advarede om inden Bidens rejse”.

Hjælp Salma al-Shehab

Kræv, at Det saudiske kongedømme løslader hende

Skriv under her