Myndighederne i Myanmars fængsler og afhøringscentre bruger rutinemæssigt tortur mod mennesker, der er tilbageholdt for at kritisere militærkuppet i 2021. Alligevel nægter mange aktivister at give op.
Tæsk, brækkede lemmer, overfyldte celler og konstante trusler. Det er virkeligheden for de kritikere af militærkuppet i Myanmar, der bliver tilbageholdt af myndighederne.
Dokumentationen er at finde i Amnesty Internationals rapport 15 Days Felt like 15 Years, der udkommer blot få uger efter, at fire mænd, der havde ytret sig kritisk om militærkuppet, blev henrettet. De første henrettelser i landet i 30 år.
Siden militærkuppet den 1. februar 2021 har Myanmars militær anholdt over 14.500 mennesker og dræbt over 2.000.
Tæsk og trusler
Amnestys rapport bygger på 15 interviews med tidligere indsatte, advokater og eksperter, samt over 100 artikler med vidnesbyrd fra torturofre. I rapporten dokumenteres det, hvordan kritikere af militæret udsættes for grusom behandling fra det øjeblik de tilbageholdes, i løbet af deres forhør og fængsling, og sågar efter de er blevet løsladt.
De satte G3 rifler mod vores pander og truede med at slå os ihjel
Tidligere indsat
Flere tidligere indsatte fortæller, hvordan deres medfanger havde tydelige kvæstelser, hævede ansigter og brækkede lemmer.
”Når de (politiet) opdagede, at vi sov, tæskede de os. Hvis de opdagede, at vi sad op, tæskede de os. De satte G3 rifler mod vores pander og truede med at slå os ihjel, hvornår det skulle være,” fortalte en studerende fra den centrale Magwe region.
Advokater kan ikke finde deres klienter
Ma Win, som er en af frontpersonerne i protesterne, blev anholdt, da hun sad en bus i Mandalay regionen. Hun blev slået i ansigtet, lagt i håndjern, og kørt til en ukendt destination. I løbet af hendes forhør, der varede over 24 timer, slog og sparkede medlemmer af sikkerhedsstyrkerne, der var iført tunge støvler, hende og truede igen og igen med at dræbe hende.
De indsattes advokater fortalte Amnesty, at de ofte havde svært ved at finde ud af, hvor deres klienter var tilbageholdt, og at de måtte betale bestikkelse for at få adgang til basal information.
Vi giver aldrig op. Vi er ligesom mobiler; vi oplader, når vores batteri løber tør.”
Saw Han Nway, aktivist
Fængslerne er overfyldte med 50 fanger i celler beregnet til 10. Tidligere indsatte fortalte, at de fandt døde insekter og orme i deres mad.
”Myanmar er nået et nyt lavpunkt ved denne brutale og modbydelige behandling af indsatte. Deres overordnede strategi er at bryde aktivisterne ned, og sikre, at de stopper deres kritik af militærkuppet i 2021,” siger generalsekretær i Amnesty, Agnes Callamard.
Amnesty opfordrer FN til at øge presset på Myanmar ved at henvise overgrebene til Den Internationale Straffedomstol, sikre en global våbenembargo og målrettede sanktioner.
Aktivisterne giver ikke op
På trods af, at tilbageholdelserne har alvorlige psykiske konsekvenser for dem, der overlever, er mange aktivister fast besluttet på at forsætte deres protester.
”Vi giver aldrig op,” fortalte Saw Han Nway Oo Amnesty. ”Vi er ligesom mobiler; vi oplader, når vores batteri løber tør.”
*Nogle navne er blevet ændret for at beskytte den interviewedes identitet.
Læs også: ”Vi er nødt til at være på vagt 24 timer i døgnet”