I Shan-provinsen i den nordlige del af landet sker der overgreb mod etniske minoriteter, og det er straffrit at begå krigsforbrydelser, viser ny rapport fra Amnesty International
”Myanmars militær optræder mere ubarmhjertigt og skånselsløst end nogensinde før og begår fuldstændigt straffrit krigsforbrydelser mod civile i den nordlige Shan-provins.”
Det siger Nicholas Bequelin, Amnesty Internationals direktør for Sydøstasien, på baggrund af en ny rapport med friske beviser for, at Myanmars militær fortsat begår grusomheder mod etniske minoriteter i den nordlige del af landet, og hvor civile bliver sorteper i militærets og væbnede gruppers kamp om kontrol med området.
Rapporten – ”Caught in the middle – abuses against civilians amid conflict in Myanmar’s northern Shan State” – dokumenterer i detaljer, hvordan militæret arresterer, tilbageholder og torturerer tilfældige civile. Den viser også en grov fremfærd fra de etniske bevæbnede gruppers side, når bekæmper militæret – eller hinanden.
En særlig grusom division
Amnesty International har gennemført to researchmissioner i regionen i henholdsvis marts og august 2019, hvor der er blevet dokumenteret krigsforbrydelser og andre overgreb mod civile. Ifølge de civile indbyggere, Amnesty International har talt med, var militærets 99. Light Infantry Division (LID) impliceret i mange af krænkelserne. Enheder fra divisionen har tidligere været involveret i nogle af de værste grusomheder mod Rohingya-befolkningen i staten Rakhine i august 2017 og i krigsforbrydelser og andre alvorlige forbrydelser i det nordlige Myanmar i 2016 og tidligt i 2017.
Krænkelserne fortsatte også efter at militæret annoncerede en ensidig våbenhvile i december 2018 – en våbenhvile, som siden er udløbet. Her i 2019 har en intensivering af kampene ført til nye rapporter om overgreb på civile tilhørende etniske minoritetsgrupper som Kachin, Lisu, Shan og Ta’ang-folket.
Den 11. marts 2019 var to mænd fra en Kachin-landsby i Kutkai-området ude at fiske, mens der i nærheden var udbrudt kampe mellem militæret og Kachin Independence Army, KIA (billedet herover). De to mænd blev tilbageholdt og tortureret af soldater fra 99. LID. En af de to mænd fortæller, hvad der skete, da soldaterne kom:
”En soldat spurgte: ’Er du fra KIA?’. Jeg sagde ’nej’. Så begyndte de at banke mig. De tvang mig til at tage mit tøj af og holdt en kniv mod min hals. Så tvang de mig til at sidde på hug med fingrene på knæene. De sagde, at hvis jeg bevægede mig, ville de skære mine fingre af. De proppede en granat i min mund. Jeg var bange for, at den ville eksplodere, hvis jeg bevægede mig,” siger manden, der er 35.
I andre tilfælde er tilfangetagne blevet ført til militærets baser, hvor de har været holdt isolerede i op mod tre måneder og blevet nægtet kontakt med familier eller advokater. I rapporten dokumenterer Amnesty International desuden, at de tilfangetagne bliver brugt til at udføre tvangsarbejde. En 18-årig og en 14-årig fortæller, hvordan de blev tvunget til at grave grøfter, mens de var tilbageholdt.
Civile i klemme
”Uanset hvor 99. LID bliver udstationeret, ser vi magtmisbrug og rædselsvækkende overgreb udfolde sig. Det understreger, hvor meget det haster med, at det internationale samfund stiller Myanmars militær, ikke mindst dets højtstående generaler, til regnskab,” siger Nichoals Bequelin.
De civile kommer også i stigende grad i klemme i de interne stridigheder mellem de væbnede grupper, som tager civile til fange under påskud af at beskylde dem for at støtte en rivaliserende gruppe. Amnesty International har påvist den slags overgreb begået af grupperne KIA, Shan State Army-North (SSA-N), Shan State Army-South (SSA-S) og Ta’ang National Liberation Army (TNLA).
Amnesty International opfordrer alle parter til at respektere international humanitær lovgivning, beskytte civile og tillade humanitær hjælp.
”De, der er ansvarlige for krigsforbrydelser, skal stilles til regnskab, og det gælder hele vejen op til Myanmars militære øverstkommanderende, Senior General Min Aung Hlaing. Krigere og kommandører blandt de etniske bevæbnede grupper skal også undergå efterforskning og stilles til regnskab for krigsforbrydelser (….) Det er på tide, at FN’s Sikkerhedsråd sender situationen i Myanmar videre til Den Internationale Straffedomstol (ICC),” siger Nicholas Bequelin.