Nigeria: Ignorerede advarsler om bortførelse

Nigeria kunne have forhindret bortførelsen af 300 nigerianske skolepiger. Det afslører Amnesty, der kan dokumentere, at Nigeria blev advaret om bortførelsen fire timer før angrebet.

Fire timer før den islamistiske gruppe Boko Haram angreb en skole i Nigeria, og bortførte 300 skolepiger, vidste militæret i Nigeria besked. Sådan lyder det fra Amnesty, der gennem vidneudsagn fastslår, at angrebene kunne være forhindret.

“At sikkerhedsstyrkerne vidste alt om Boko Harams forestående angreb, men ikke stoppede det, vil kun forstærke de nationale og internationale opråb i kølvandet på denne her rædselsvækkende forbrydelse”, siger Netsanet Belay, chef for Amnestys Afrika kontor.

Grunden til, at angrebet ikke blev forhindret, skyldes angiveligt, at Nigerias militær ikke var i stand til at skaffe forstærkninger. 

Amnesty har forgæves forsøgt at få en reaktion fra militærets hovedkvarter i Abuja.

Regeringen skal ud af busken

Mere end tre uger efter angrebet vides det fortsat ikke, hvor størstedelen af pigerne er, og Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, kritiseres for ikke at gøre nok for at finde pigerne:

“Der hersker en mistroisk stemning, og der mangler åbenhed om, hvad regeringen gør for at finde pigerne. Alle autoriteter må arbejde sammen og sikre, at pigerne kommer hjem sikkert, og der må gøres mere for at beskytte de civile i fremtiden”, siger Netsanet Belay.

Amnesty opfordrer regeringen i Nigeria til at forklare familierne til pigerne, hvad der er blevet gjort i sagen, og familierne og pigerne skal tilbydes medicin og psykologhjælp, så snart de er blevet befriet.

Ikke første gang

Bortførelsen af de hundredvis af piger kommer efter flere måneder med vold og brud på menneskerettighederne, samt angreb udført af islamistiske grupper.

Ifølge Amnestys research er omkring 2.000 mennesker blevet dræbt det seneste år. Den 5. maj blev endnu mindst 8 piger bortført af bevæbnede mænd i det nordøstlige Nigeria. Og der har været lignende episoder i en mindre størrelsesorden, primært mod kvinder og børn, de sidste to år.

Samme dag, den 5. maj, blev 200 mennesker dræbt, da en bevæbnet gruppe fra to biler begyndte at skyde mod mennesker på et marked. Angrebet varede adskillige timer, og den bevæbnede gruppe skød mod boder, biler, butikker og huse.

Til trods for de gentagne angreb har Nigerias regering ikke efterforsket mordene og bortførelserne tilstrækkeligt, og de har ikke gjort nok for at forhindre, at det sker i fremtiden.


<!– wp:amnesty-core/block-list {"style":"grid","type":"custom","custom":[{"id":40744,"type":"post","excerpt":"

Nyhed: Myndighederne i golfstaten truer befolkningen med store bøder og op til tre år bag tremmer, hvis ikke de downloader en app, som skal spore kontakt til smittede personer.”,”featured_image_id”:39221,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/qatar-download-corona-app-eller-risiker-faengsel\/”,”title”:”Qatar: Download corona-app eller risiker fængsel”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40745,”type”:”post”,”excerpt”:”

Latinamerika er den farligste region i verden at være miljøaktivist i, og hvert år mister adskillige livet. Mød fire miljøforkæmpere, der sætter livet på spil for at sikre vandet, jorden og dyrenes overlevelse. “,”featured_image_id”:39242,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/farlig-kamp-for-naturen\/”,”title”:”Miljøforkæmpere under pres”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40743,”type”:”post”,”excerpt”:”

Nyhed: Børn, som slipper ud af terrorgruppen Boko Harams rædselsregime, bliver udsat for nye grove krænkelser af det nigerianske militær, afdækker Amnesty International i ny rapport.”,”featured_image_id”:39218,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/nigeria-brutale-overgreb-mod-tusindvis-af-boern-under-konflikten-i-nordoest\/”,”title”:”Nigeria: Brutale overgreb mod tusindvis af børn under konflikten i nordøst”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40741,”type”:”post”,”excerpt”:”

Ny rapport: Mangel på ordentligt beskyttelsesudstyr og repressalier fra myndighederne, hvis de udtaler sig kritisk om de usikre arbejdsforhold på hospitaler og plejehjem. Det er hverdagen for mange sundhedsarbejdere i Nord-, Central og Sydamerika, der har pandemien helt tæt på.”,”featured_image_id”:39209,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/beskyt-sundhedsarbejdere-mod-covid-19\/”,”title”:”Amnesty: Beskyt sundhedsarbejdere mod COVID-19″,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”},{“id”:40739,”type”:”post”,”excerpt”:”

Verden over bruger autoritære statsledere og regimer coronakrisen til at tilrane sig yderligere magt. På Amnestys kontor i Ungarn kæmper de ansatte mod tilbagerulningen af menneskerettigheder i landet, hvor regeringen nu styrer ved hjælp af nødret uden udløbsdato.”,”featured_image_id”:39199,”titleLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/i-ly-af-krisen\/”,”title”:”I ly af krisen”,”tagText”:”Uncategorized”,”tagLink”:”https:\/\/amnesty.dk\/category\/uncategorized\/”}]} /–>