Amnesty: Saudi-Arabien står bag krigsforbrydelser i Yemen

Den saudisk ledede militære koalition har brugt klyngebomber og dræbt omkring hundrede civile – heriblandt 59 børn – ved en række luftangreb på byen Sa’da mellem maj og juli 2015. Det dokumenterer Amnesty i en ny rapport.

”Der var 19 mennesker i huset, da det blev bombet. På nær én var alle kvinder og børn. Børnene, der ellers ville have været uden for i løbet af dagen, var inde for at spise frokost. De blev alle dræbt eller såret. En af de døde var en 12 dage gammel baby”, fortæller Abdullah Ahmed Yahya al-Sailami.

Han mistede selv sin etårige søn i angrebet den 13. juni i år på et hus i Dammaj-dalen i Yemen, der siden marts er blevet bombet af en saudisk ledet militær koalition. Koalitionen er blandt andet bevæbnet med våben fra USA, og en ny Amnesty-rapport dokumenterer, at Saudi-Arabien har været med til at begå krigsforbrydelser mod befolkningen i nabolandet.

Luftangreb har dræbt hundrede civile

Rapporten undersøger 13 konkrete luftangreb på byen Sa’da i perioden maj til juli 2015, der kostede omkring hundrede civile – heriblandt 59 børn – livet. Den afslører også, at koalitionen har brugt klyngebomber, som langt de fleste lande i verden ellers har forbudt for flere år siden. 

”Denne rapport fremlægger endnu flere beviser på, at den saudisk ledede koalition har foretaget ulovlige luftangreb, hvoraf nogle er deciderede krigsforbrydelser. USA og andre stater, der eksporterer våben til de forskellige parter i Yemen-konflikten, har et ansvar for at sikre sig, at handlen med våben ikke fremmer alvorlige krænkelser af folkeretten”, siger Donatella Rovera, kriseresearcher hos Amnesty International.

Ingen grund til at bombe huse

Byerne Sa’da og Marran, hvor der bor titusindvis af mennesker, er af den saudisk ledede koalition blevet udpeget som militære mål – i strid med folkeretten. I luftangrebet den 13. juni 2015 blev otte børn og to kvinder fra den samme familie dræbt, mens syv blev såret.
Amnesty Internationals researchere fandt ingen våben eller militærudstyr i ruinerne, men kun almindelige ting som legetøj, bøger og køkkenredskaber. Der var heller ikke andre tegn på, at huset var et legitimt militært mål.

”Udpegningen af store og meget tæt befolkede områder som militære mål samt de gentagne angreb på civile hjem viser med al tydelighed, at koalitionsstyrkerne på ingen måde tager passende forholdsregler for at undgå civile tab, som folkeretten ellers kræver”, siger Donatella Rovera.

Gerningsmænd skal stilles til ansvar

I sidste uge faldt et forsøg på at iværksætte en uafhængig international undersøgelse af konflikten til jorden, og i stedet vedtog FN’s Menneskerettighedsråd en resolution, der skal bakke op om en national ledet undersøgelseskomité. Men Amnesty kræver, at det internationale samfund påtager sig et ansvar.

”Civile vil blive ved med at lide, hvis gerningsmændene fortsat tror, at de ikke bliver stillet til ansvar for deres forbrydelser”, siger Donatella Rovera.