Boko Haram voldtager bortførte piger og tvinger dem i krig



Boko Haram tvinger bortførte piger til sex og krig

Mindst 2.000 piger og kvinder er blevet kidnappet af Boko Haram siden begyndelsen af 2014. Mange af dem er blevet tvunget til seksuelt slaveri og væbnet kamp, dokumenterer Amnesty International i ny stor rapport.

Kidnapning. Voldtægt. Tvangsægteskab. Tvungen deltagelse i angreb mod andre civile. Drab.

På baggrund vidneudsagn fra blandt andre 28 piger og kvinder, som det er lykkedes at flygte, dokumenterer Amnesty International i en ny rapport, hvordan den militante islamistiske gruppes brutale overgreb mod civile i det nordøstlige Nigeria ikke blot sker under angrebene mod landsbyer, men også fortsætter i de områder, som er kommet under Boko Harams kontrol.
”Omfanget og grovheden af Boko Harams metoder er chokerende”, siger Salil Shetty, Generealsekretær i Amnesty International, som beskylder Boko Haram for igen og igen at have begået krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Siden begyndelsen af 2014 har Boko Haram dræbt mindst 5.500 civile og kidnappet mindst 2.000 piger og kvinder, heriblandt mere end 200 piger fra Chibok-skolen, som for et år siden rettede omverdenens opmærksomhed mod Boko Harams hærgen i Nigeria.

Kidnappet under bryllup

19-årige Aisha blev kidnappet, da hun i september 2014 var til sin venindes bryllup. Også Aishas søster, samt bruden og brudens søster blev bortført af Boko Harams krigere, som tog dem med til en lejr i Adamawa-staten, hvor cirka 100 andre bortførte piger allerede befandt sig.
En uge senere var bruden og brudens søster blevet tvunget til at gifte sig med Boko Haram-krigere. Aisha og de andre piger blev trænet til at kamp:
”Jeg var blandt de piger, som blev trænet i at bruge skydevåben. De lærte mig også, hvordan jeg skulle bruge bomber, og hvordan man angreb en landsby,” har Aisha fortalt Amnestys researchere.

Efter tre ugers træning blev pigerne sendt af sted i krig. Aisha blev sendt med i et angreb mod sin egen landsby.

Voldtægter og drab

I de tre måneder Aisha blev holdt fanget, blev hun gentagne gange voldtaget, i nogle tilfælde af grupper af Boko Haram-soldater. Hun overværede desuden drabene på mere end 50 mennesker, heriblandt sin egen søster:

”Nogle nægtede at konvertere. Andre nægtede at lære hvordan de skulle dræbe andre. De blev begravet i massegrave i bushen. De smed de dræbte i et stort hul, men det var ikke dybt nok. Vi kunne lugte dem, når de begyndte at rådne”, siger Aisha.

Amnestys rapport bygger på fire research-missioner i Nigeria og 377 interviews med ofre eller vidner til Boko Harams angreb, lokale myndigheder, militære kilder og menneskerettighedsaktivister.

Øjenvidnerne optræder af sikkerhedshensyn under pseudonymer i Amnestys rapport.

Reddet af en sløv kniv

Siden begyndelsen af 2014 har Amnesty dokumenteret mere end 300 angreb begået af Boko Haram mod civile.

I disse angreb er Boko Haram typisk først gået efter det lokale militær og politi, senere har de samlet de civile, skudt enhver, som prøvede at flygte, og er så gået i gang med at henrette mænd i den kampdygtige alder.

Efter Boko Haram havde taget kontrollen med byen Madagali i december 2014, blev 20-årige Ahmed og 18-årige Alhaji sat i en række sammen med de andre mænd.

Selvom hans instinkter fortalte ham, at han skulle løbe, var 20-årige Ahmed ude af stand til det, har han fortalt Amnestys researchere:

”Vi sad på jorden og ventede på vores tur. To mænd stod for drabene. De slagtede dem med knive.”

18-årige Alhaji formåede at flygte, fordi Boko Haram bødlernes kniv blev for sløv til at skære flere struber over.

”De havde dræbt 27 mænd, før de nåede til min gruppe. Jeg talte dem, fordi jeg holdt øje med, hvornår det ville blive min tur”, har Alhaji fortalt Amnesty.

Ifølge hans vidneudsagn blev mindst 100 mænd dræbt i Madagali den dag, fordi de nægtede at slutte sig til Boko Haram.

Amnesty: Enormt arbejde forude

Amnesty opfordrer Boko Haram til at standse sine forbrydelser mod civile, respektere international ret og omgående løslade sine gidsler.

Amnesty International har også gentagne gange rejst sin bekymring over, at den nigerianske regering og landets sikkerhedsstyrker ikke har gjort tilstrækkeligt for at beskytte civile i Nigeria. 

”Mænd og kvinder, drenge og piger, kristne og muslimer er blevet dræbt, bortført og brutaliseret af Boko Haram, som med deres terror har ramt millioner. Det er muligt, at Nigerias seneste militære succeser kan betyde begyndelsen på enden for Boko Haram, men der forestår stadig et enormt arbejde med at beskytte civile og afhjælpe den humanitære krise”, siger Salil Shetty.

I januar besluttede den Afrikanske Union at indsætte en samlet militær styrke imod Boko Haram.