EU’s nye redningskrans er ikke god nok

EU’s aftale om at sende flere ressourcer til Tritons indsats i Middelhavet er utilstrækkelig, hvis Tritons operationsområde ikke samtidig udvides, mener Amnesty International, som advarer om dødelige konsekvenser.

Planen om at tredoble Tritons midler adresserer ikke behovet for en eftersøgning- og redningsoperation i Middelhavet, med mindre operationsområdet udvides længere ud i Middelhavet, hvor de fleste dødsfald finder sted, mener Amnesty International:

Læs også: Amnesty: Danmark skal sende skib til Middelhavet

”Det, vi ser fra Bruxelles, handler mere om at redde ansigt, end om at redde liv. Alle ordene og ressourcerne, der bliver kastet efter problemet, giver et indtryk af, at EU-lederne har viljen til at redde liv på havet, men virkeligheden er desværre, at løsningen er halvhjertet,” siger John Dalhuisen, Amnesty Internationals direktør for Europa og Centralasien.

”Med mindre EU-landene går skridtet videre, vil flygtninge og migranter fortsætte med at drukne, og Europa vil igen have fejlet i at adressere tragedien på sit dørtrin. Hvis Triton ikke kan ændres, så er Triton ikke løsningen, uanset hvor mange ressourcer man kaster efter det.”

EU-landenes udmelding om at forøge midler og udstyr til den eksisterende EU-grænsekontrol, inklusiv operation Triton, kommer i forlængelse af hastetopmødet i Bruxelles den 23. april angående den humanitære krise i Middelhavet. 

Du kan, sammen med Amnesty give din holdning til kende, at samtlige lande må lever op til deres fælles ansvar for at redde liv – blandt andet ved at etablere en fælles europæisk redningstjeneste.