FIFA og IOC blæser på menneskerettighederne
Skandalerne ruller i den internationale sportsverden. FIFA er under anklage for korruption og køb af stemmer ved tildelingen af værtskabet for de kommende VM-slutrunder i Rusland og Qatar, hvor menneskerettighederne er under pres. Hvorfor stiller FIFA og Den Internationale Olympiske Komité ikke større krav til arrangørerne af OL og VM om at overholde grundlæggende menneskerettigheder?
Artiklen er bragt i medlemsbladet AMNESTY #4 2015
Tekst: Ole Hoff-Lund
Foto: Polfoto
Sidste år havde de europæiske fodboldfans fået nok. De var trætte af korruptionsskandalerne i FIFA og oprørte over, at de to kommende VM-slutrunder skal afholdes i Rusland og Qatar, som begge er berygtede for at undertrykke basale menneskerettigheder.
Derfor tog Football Supporters Europe kontakt til en række organisationer – herunder Amnesty International – for at se, om de i fællesskab kunne presse etiske forandringer igennem i FIFA og Den Internationale Olympiske Komité (IOC).
Sammen dannede de Sports and Rights Alliance, som forener fans, organisationer og internationale fagforbund i kampen for at respektere menneskerettighederne, når FIFA og IOC fremover tildeler værtskaber for de store sportsevents.
”Fans over hele verden kræver forandring. Alt for ofte har vi set mennesker blive sparket ud fra deres hjem for at give plads til nye byggerier ved de store sportsevents. Vi har set udnyttelse af arbejdere og uoprettelige skader på miljøet. Tildelingen af værtskaber for de store sportsbegivenheder er uigennemskuelig. Sportsverdenen er indflydelsesrig og kan gøre meget godt, men de store idrætsorganisationer har tilsyneladende tabt mange af sine idealer af syne”, siger Daniela Wurbs fra Football Supporters Europe.
Kontrakt for rettigheder
I februar skrev Sports and Rights Alliance til præsidenten for IOC, Thomas Bach, for at præsentere sine forslag til forandring. Det skete i håb om, at IOC ville tage anbefalingerne med på det topmøde, hvor IOC skulle diskutere en ny Agenda 2020-plan for den olympiske bevægelses fremtid.
Først og fremmest peger organisationerne på, at kriterierne for at blive værtsby skal bygge på en kontrakt, der inkluderer beskyttelsen af en stribe grundlæggende rettigheder, forklarer Naomi Westland, der er Amnestys repræsentant i The Sports and Rights Alliance.
”Det gælder for eksempel ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, retten til at danne fagforeninger og forhandle overenskomster og retten til ikke at blive tvangsflyttet. Kontrakten er ikke til forhandling, den er absolut bindende for alle parter, og overholdelsen af kontrakten skal overvåges minutiøst fra det øjeblik, værtskabet bliver tildelt”, siger Naomi Westland.
Skulder ved skulder
Men selv om IOC tog positivt imod forslaget og signalerede vilje til at samarbejde med Sports and Rights Alliance, så mødte IOC-præsident Thomas Bach fire måneder senere op til European Games i Aserbajdsjan og stod skulder ved skulder med præsident Ilham Aliyev uden at ytre et eneste ord om de voldsomme overgreb, som aktivister og fredelige demonstranter var blevet udsat for i landet forud konkurrencerne.
Og da IOC i september offentliggjorde den kontrakt, som værtsbyen for OL i 2024 skal leve op til, stod der ikke et ord om at beskytte og respektere menneskerettighederne.
”IOC kan ikke benægte, at OL tidligere har ført til krænkelser af menneskerettighederne. Derfor er det endnu mere overraskende, at de udelader en direkte reference til menneskerettighederne i kontrakten for den kommende værtsby”, lyder det fra Naomi Westland.
Stråler på scenen
Jens Sejer Andersen, der er international direktør i organisationen Play the Game, peger også på European Games i Aserbajdsjan som et eksempel på, at IOC har lang vej til målet om at skabe forandringer med sin Agenda 2020. Play the Game forsøger aktivt at præge den internationale sportsverden i en mere bæredygtig – og mindre korrupt – retning, og Aserbajdsjan var et udtryk for det stik modsatte.
”Når en regerende familie som Aliyev i Aserbajdsjan bruger 60 milliarder kroner på at afholde European Games, som er en slags europæisk OL, så viser det, er menneskerettighederne er et underordnet hensyn. De er bare til besvær. Det handler jo om at få Aserbajdsjan og familien Aliyev til at stråle på den internationale scene. Men vi taler altså om en familie, der formentlig er stærkt korrupt, og som har en tendens til at smide kritikere i fængsel”, siger Jens Sejer Andersen til AMNESTY.
På spørgsmålet om, hvorfor flere og flere af de store sportsbegivenheder havner hos lande, der notorisk krænker menneskerettighederne, svarer Jens Sejer Andersen uden tøven: