Frygten for Assads tøndebomber

Civile i den syriske by Aleppo må søge tilflugt under jorden for at undslippe de skånselsløse luftbombardementer udført af regeringsstyrker. Assad-styrets systematiske brug af tøndebomber mod civile udgør forbrydelser mod menneskeheden, anklager Amnesty International i en ny rapport om situationen i Aleppo.

Siden begyndelsen af 2014 har de civile indbyggere i den syriske by Aleppo været under konstante og vedvarende luftangreb med tøndebomber udført af Assads styrker. 

Tøndebomberne, som kastes ud fra regeringshelikoptere, er rettet specifikt mod civile mål som skoler, hospitaler, moskeer og menneskefyldte markedspladser og har forsaget tusindvis af drab og lemlæstelser af civile i Aleppo. Mange skoler og hospitaler er i dag tvunget til at søge i sikkerhed ved at flytte ned i kældre og underjordiske bunkere. 

Læs også: Assads hensynsløse angreb på Raqqa kostede civile liv

“Udbredte grusomheder, særligt regeringsstyrkernes vedholdende og ondskabsfulde luftbombardementer af civile kvarterer, har gjort livet for civilbefolkningen utåleligt. Med disse forkastelige og kontinuerlige angreb på beboelsesområder, udviser Assad-styret en praksis, hvor man systematisk og overlagt retter angreb mod civile. Det er et klart brud på krigens love og udgør forbrydelser mod menneskeheden”, siger Philip Luther, direktør for Amnestys arbejde i Mellemøsten.   

Tøndebomber skyld i tusinder af dræbte

Tøndebomber består typisk af en tønde eller en gascylinder fyldt med sprængstoffer og metalfragmenter, som, når de kastes over civile områder, er umulige at kontrollere. 

Tøndebomber kastet ud fra Assad-styrets russiske helikoptere dræbte sidste år mere end 3.000 civile i Aleppo og har dræbt mere end 11.000 mennesker i hele Syrien siden 2012. Alene i april måned 2015 har lokale organisationer rapporteret om mindst 85 tøndebomber i Aleppo, der har kostet minimum 110 civile livet. 

Den syriske regering afviser kategorisk angrebene, og præsident Bashar al-Assad benægtede i februar 2015, at tøndebomber har været anvendt af hans styrker. 

Amnesty International har delt sin rapport med det syriske styre, men har ikke modtaget svar på anklagerne. 

”Som jeg forestiller mig helvede”

Overlevende fra otte tøndebombeangreb, der er undersøgt i Amnestys rapport ”Death everywhere: Warcrimes and human rights abuses in Aleppo” beskriver det civile blodbad, som angrebene medfører: 

”Jeg så børn uden hoveder, kropsdele overalt. Det er sådan, jeg forestiller mig helvede ser ud”, har en lokal fabriksarbejder forklaret Amnestys researchere efter et angreb på al-Fardous kvarteret i 2014.

På grund af angrebene er mange af indbyggerne, herunder skoler og hospitaler, i dag tvunget til at overleve i kældre under jorden i forsøget på at finde sikkerhed fra luftangrebene: 

”Der er ingen sol. Ingen frisk luft. Vi kan ikke gå ovenpå, for der er altid fly og helikoptere i luften”, fortæller en doktor på et af de hospitaler, som er tvunget under jorden. 

“Frygten og desperationen blandt Aleppos civile er tydelig. Mange føler sig forladt og har mistet alt håb for fremtiden,” siger Amnestys Philip Luther. 

Amnesty International har også dokumenteret, at væbnede oppositionsgrupper bruger upræcise våben såsom mortergranater i civile områder. Amnesty International opfordrer alle konfliktens parter i Syrien til at stoppe de bevidste angreb mod civile, beboelseshuse og infrastruktur, såvel som at standse brugen af upræcise eksplosive våben som tøndebomber og morterer i befolkede civile områder.