Interaktivt kort afslører Israels krænkelser i Gaza Krigsforbrydelse Krig FN

 
Udgivet
01.
Nyhed

Interaktivt kort afslører Israels krænkelser i Gaza

Et år er gået siden sidste sommers konflikt i Gaza brød ud. Det markerer Amnesty ved at offentliggøre et nyt digitalt redskab, der afslører og analyserer samtlige 2500 israelske angreb. Målet er at kunne bruge dokumentationen til at retsforfølge de ansvarlige for krigsforbrydelser.

Et interaktivt kort, der dokumenterer Israels 2500 enkeltstående angreb på Gaza sidste sommer, skal med tiden bidrage til et retsopgør mellem krigens parter.

Kortet, der er udarbejdet af Amnesty og Forensic Architecture, fastslår tidspunkt og sted for hvert angreb og klassificerer det ud fra type af angreb og antal døde og sårede. Fotos, videomateriale og øjenvidneberetninger er også inkluderet, hvor det har været muligt at fremskaffe.

Dokumentation skal gøre op med straffrihed

”Kortet er den mest omfattende kortlægning af de angreb, der fandt sted under sidste sommers konflikt. Det gør det muligt for os at stykke de flere end 2500 enkeltstående angreb sammen og det illustrerer omfanget af ødelæggelser, som Israels angreb forårsagede under den 50 dage lange krig,” siger Philip Luther, der er chef for Amnesty Internationals Mellemøst-afdeling.

Målet er at kortet bliver en uvurderlig ressource for efterforskere i menneskerettighedskrænkelser. Det kan bidrage til at gøre op med den udbredte straffrihed, der hersker i konflikten mellem israelere og palæstinensere.

Angreb på læger

Kortlægningen af de mange angreb gør det muligt at afsløre mønstre i den israelske hærs fremgangsmåde. F.eks. kan man se, hvordan militæret kort efter et angreb affyrer endnu en granat, når lægepersonale og forbipasserende ankommer til stedet, hvor den foregående granat har ramt. 

Man kan også se et mønster i, hvordan israelsk militær er gået efter boligblokke og huse beboet af civile, selvom dette er i strid med international lov. Både Amnesty International og FN’s Undersøgelseskommission har kritiseret det høje antal af angreb mod civile, der fandt sted i Gaza i 2014.


02.
Relateret indhold
@amnestydk

RT @amnestypress: Global diplomatic meetings restart today to move one step closer to an agreement to protect civilians from the use of exp…

@amnestypress

Historic breakthrough for justice after decades of war crimes and crimes against humanity https://t.co/3R9DhSX5zG