Nye beviser på henrettelser af soldater i Ukraine

Amnesty har set chokerende nye beviser for likvideringer af ukrainske soldater begået af pro-russiske væbnede grupper. Det internationale samfund må reagere.

Den væbnede konflikt i det østlige Ukraine er ved at udvikle sig til en alvorlig humanitær krise som konsekvens af gentagne krigsforbrydelser. Senest har Amnesty International set videooptagelser, der viser, at pro-russiske separatister har henrettet ukrainske soldater med skud på tæt hold. De nye beviser for krigsforbrydelser må få det internationale samfund til at reagere, mener Amnesty.

”De nye beviser for massehenrettelser bekræfter det, vi har haft mistanke om gennem længere tid. Spørgsmålet er nu: Hvad vil separatistlederne gøre ved det. Tortur, mishandling og drab mod tilfangetagne eller sårede soldater, der har overgivet sig, er krigsforbrydelser. Anklagerne om vilkårlige henrettelser skal omgående undersøges, og de ansvarlige skal stilles for retten”, siger Denis Krivosheev fra Amnestys kontor for Europa og Centralasien.

Skudt på klos hold

Videooptagelser viser tilfangetagelsen og forhøret af den forslåede ukrainske soldat Ihor Branovytsky, som var med til at forsvare Donetsk Lufthavn mod pro-russiske separatister. Han blev holdt i fangenskab, indtil han blev dræbt.

Flere mennesker hævder at have overværet Ihor Branovytsky blive skudt og dræbt på klos hold af en separatistleder. Hans lig blev afleveret til familien tidligere på måneden, og han blev begravet i Kiev den 3. april.

Amnesty har desuden gennemset optagelser, der dokumenterer tilfangetagelsen af mindst tre andre ukrainske soldater, som siden er døde. Ligene har skudhuller i hovedet og den øverste del af kroppen, hvilket tyder på, at de er blevet likvideret. Soldaterne blev taget til fange af de pro-russiske styrker i byen Debaltseve mellem den 12. og 15. februar 2015, da de forsvarende ukrainske styrker blev omringet dér.

Afsløringer skal have konsekvenser

Afsløringerne kommer frem, efter at avisen Kyiv Post den 6. april bragte et telefoninterview, som angiveligt er lavet med Arseniy Pavlov, bedre kendt under sit nom-de-guerre ”Motorola”. Pavlov, som ifølge rapporter er russisk statsborger og leder af den væbnede gruppe Sparta Battalion, påstår, at han har skudt og dræbt 15 ukrainske soldater, som gruppen havde taget til fange. Han menes også at have dræbt Ihor Branovytsky.

”Den hårrejsende ’tilståelse’ fra en separatistleder – samt videodokumentationen, vidneberetninger og de voksende beviser på fangemishandling på begge sider – understreger behovet for en uafhængig undersøgelse af de overgreb, der bliver begået under konflikten, som begyndte for et år siden”, siger Denis Krivosheev og tilføjer:

”Masselikvideringer er en krigsforbrydelse. Lederne af den selvudnævnte Donetsk People’s Republic i det østlige Ukraine er nødt til at sende et klart signal til sine medlemmer: De, der kæmper sammen med dem, må respektere krigens love. Og de må øjeblikkeligt fjerne enhver, der begår overgreb”.