Saudi Arabien svinger igen pisken over Raif Badawi

Bloggeren Raif Badawi, der er dømt til 10 års fængsel og 1000 stokkeslag for at oprette en kritisk hjemmeside om de politiske og sociale forhold i Saudi Arabien, vil modtage yderligere 50 slag fredag. Trods store internationale protester modtog Raif de første 50 slag i sidste uge.

Saudi Arabien havde ellers en gylden mulighed for at reparere på sit blakkede ry, når det kommer til menneskerettigheder ved at imødekomme det internationale opråb efter sidste uges offentlige afstraffelse og øjeblikkeligt bringe det til ophør, siger Amnesty International. 

”Der er stor fokus på Saudi Arabien. Hvis myndighederne ignorerer den udbredte kritik, og uden skam fortsætter med piskningen af Raif Badawi, demonstrerer Saudi Arabien foragt for international lov og ligegyldighed overfor omverdenens holdning,” siger Said Boumedouha, vicedirektør for Amnesty Internationals Mellemøst og Nordafrika-program.   

”Piskning og andre former for korporlig afstraffelse strider imod forbuddet mod tortur og andre former for mishandling. Ved at fortsætte udførelsen af denne umenneskelige straf, håner Saudi Arabien åbenlyst basale menneskerettighedsprincipper.”  

Presset skal fastholdes

USA, Canada, Tyskland og Norges regeringer har, blandt andre, udsendt fordømmelser af piskningerne af Raif Badawi. Amnesty indsamler desuden underskifter for en øjeblikkelig løsladelse af Raif.

Tusindvis af mennesker fra hele verden har også udtrykt deres vrede over sagen på sociale medier og hundreder har organiseret demonstrationer foran Saudiske Ambassader verden over. I Danmark afholdt Dansk PEN i samarbejde med Amnesty International i tirsdags en demonstration foran den saudiske ambassade i København.

“Det international samfund må fastholde sit pres på de Saudiske myndigheder. Raif Badawis uretfærdige straf skal stoppes øjeblikkeligt,” siger Said Boumedouha.

Raif Badawis kone, Ensaf Haidar, har fortalt Amnesty International, at hun frygter at hendes mand ikke kan holde til afstraffelsen.

”Raif har fortalt mig, at han har store smerter efter sidste omgang. Hans helbred er dårligt og jeg er sikker på, at han ikke kan modstå endnu en omgang stokkesalg,” siger hun.

”Jeg fortalte vores børn om nyheden sidste uge, så de ikke skulle høre om det fra deres venner i skolen. Det var et stort chok for dem. Internationalt pres er afgørende. Jeg tror den fortsatte støtte vil betale sig i enden. Vi må fortsætte kampen.” 

Raifs kone og børn bor i dag i Canada, hvor de har politisk asyl.