75.000 flygtninge lider på grænsen mellem Syrien og Jordan

Titusindvis af mennesker på flugt fra krigen i Syrien har i månedsvis været fanget i et lille ørkenområde, hvor de kæmper mod sult og smitsomme sygdomme.

”Den humanitære situation er virkelig dårlig, og det går særligt ud over børnene. Vi har drikkevand, men næsten ingen mad eller mælk. Det er forfærdeligt”.

Sådan lyder det fra Abu Mohamed, der har tilbragt fem måneder i ørkenen mellem Jordan og Syrien, hvor 75.000 børn, kvinder og mænd på flugt fra krigen i Syrien kæmper for at overleve i et kaos af kvælende hede, sandstorme, sult, tørst og dårlige sanitære forhold.

Sygdom og død
De mange mennesker har i to måneder været afskåret fra at modtage nødhjælp, og sygdomme som diarré, leverbetændelse og gulsot har spredt sig i det lille stykke ingenmandsland ved grænseovergangen til Rukban og Hadalat i Jordan.

Amnesty har dokumenteret de umenneskelige forhold gennem interview med flygtninge fra området og ved hjælp af videoer og satellitbilleder, der afslører flere grave, som ligger lige ved siden af flygtningenes telte.

Det er svært at fastslå, hvor mange der har mistet livet, men ifølge Amnestys oplysninger er mindst ti døde af leverbetændelse siden juni.
Nødhjælpsarbejdere har desuden oplyst, at mindst ni er døde i forbindelse med fødsler i den forhutlede lejr.

Ifølge kilder inde i Rukban døde en 20-årig mand sidst i august af indre blødninger efter at have pådraget sig gulsot i lejren, hvor der ikke er adgang til lægehjælp.

Jordan har lukket grænsen
De 75.000 mennesker er strandet, efter at Jordan har lukket grænsen til Syrien. Lukningen skete efter et bilbombeangreb den 21. juni, hvor syv jordanske grænsevagter blev dræbt.

Siden da har de jordanske myndigheder nægtet nødhjælpsorganisationerne adgang til området, og det har haft katastrofale konsekvenser for flygtningene, der har et beskedent lager af mad at trække på.

”Mange er døde. De delte kun ris, linser og et kilo tørrede dadler ud, men det var alt i en hel måned. De gav os ikke mere end det”, fortæller Abu Mohamed.

Jordans minister for medieanliggender siger til Amnesty, at området er ved at blive en enklave for IS, og at det derfor er af sikkerhensyn, at regeringen har lukket grænsen.

Amnesty: Verdenssamfundet skal tage ansvar
Amnestys danske generalsekretær, Trine Christensen, forstår godt, at Jordan – der huser 650.000 flygtninge – er bekymret for sikkerheden.

”Men vi beder Jordan om, at de her mennesker får mulighed for at komme væk fra denne forfærdelige situation”.

Ifølge Trine Christensen er det dog langt fra nok at komme de 75.000 fangede flygtninge til undsætning. Hun forudser flere lignende tragedier fremover, hvis resten af verden ikke tager ansvar og tilbyder flygtninge sikkerhed i andre lande uden for nærområderne.

”Vi siger det samme, vi har sagt i mange år nu til verdenssamfundet: At hvis man lader lande som Jordan stå alene med de her problemer, så vil vi se flere situationer, hvor grænserne bliver lukket, og de menneskelige lidelser mangedobles”.