Med en ny abortlov vil selv kvinder, der er blevet gravide efter voldtægt og incest, eller som bærer på et dødt foster, nægtes abort.
En gravid 11-årig, voldtaget af sin egen far, tvinges til at føde barnet. En kvinde, der risikerer at dø i barselsseng, eller som bærer rundt på et dødt foster, forhindres i at få lægehjælp til at afslutte graviditeten.
Det kan blive konsekvenserne af den abortlov, der netop er gået igennem første behandling i Polens parlament.
Forbud og fængselsstraf
Loven er en stramning af Polens nuværende abortlov, der allerede en af de mest restriktive i Europa. Abort er i dag kun tilladt i tilfælde af voldtægt eller incest, hvis fosteret er meget sygt eller har et alvorligt handicap, eller hvis kvindens liv eller helbred er i fare.
Den nye lov forbyder abort i alle tilfælde undtagen, hvis en læge vurderer, at kvinden er i akut livsfare.
Den nye lov kriminaliserer ikke kun kvinderne. Den hæver også strafferammen fra tre til fem års fængsel for enhver, der bistår eller opfordrer kvinderne til at få en abort.
Læger under angreb
Udover at bringe kvinders liv i fare vil den nye lov også sætte læger og andet sundhedspersonale i en umulig situation.
Med udsigten til en fem års fængselsstraf og uden klare retningslinjer for, hvor tæt på at dø den gravide kvinde må være, før en abort er lovlig, risikerer man, at læger vælger at trække tiden alt for længe.
”Hvis jeg har en gravid kvinde i 32. uge med svangerskabsforgiftning, bliver jeg nødt til at vente på, at hun og hendes barn begynder at dø, før jeg kan bryde ind,” forklarede professor Romuald Debski ved en debat i det polske parlament i april.
150.000 illegale aborter
I de senere år har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ved tre retssager vurderet, at Polens abortforbud er i strid med landets menneskerettighedsforpligtelser. Et af tilfældene, som domstolen tog stilling til, var sagen om en 14-årig pige, der efter en voldtægt blev nægtet abort.
Fra officiel side vurderes det, at der hvert år foretages op mod 1000 illegale aborter i Polen. Men kvindeorganisationer anslår, at det reelle tal er langt højere, op mod 150.000.
Tøjbøjler i luften
Ved de mange demonstrationer i Polen har kvinder holdt tøjbøjler op i luften, som et symbol på de primitive og livsfarlige abortmetoder, som kvinder gennem tiderne har måtte ty til, særligt de, der ikke har råd til at rejse udenlands og få foretaget en abort på lovlig vis.
Amnestys research har vist, hvor galt det går i lande, hvor lignende abortforbud er blevet indført. I Irland, El Salvador, Nicaragua og Paraguay har totale abortforbud haft konsekvenser for kvinder og pigers helbred – og har i flere tilfælde sat dem i livsfare.
”Beslutninger vedrørende kvinders kroppe og helbred skal ikke træffes af politikerne, men af kvinderne selv,” siger Amnestys researcher Anna Blus.