Amnesty udgiver politik til beskyttelse af sexarbejdere
Torsdag den 26.maj udgiver Amnesty International en politik for beskyttelse af sexarbejdere samt fire rapporter, som dokumenterer overgreb imod og manglende beskyttelse af sexarbejdere i Papua Ny Guinea, Hong Kong, Norge og Argentina.
Sexarbejdere er en af de mest marginaliserede og udsatte grupper i verden. I mange lande er de udsat for seksuelle overgreb, menneskehandel, vold, diskrimination og udelukkelse fra sundhedsydelser.
Ofte får de ikke den beskyttelse fra politiet, som de har brug for – ofte er det endda politiet selv, der begår overgrebene.
Derfor har Amnesty International udviklet en politik til beskyttelse af sexarbejdere, som organisationen torsdag den 26. maj udgiver globalt.
”Sexarbejdere er i forhøjet risiko for en lang række menneskerettighedskrænkelser såsom voldtægt, vold, afpresning og diskrimination. Alt for ofte får de ingen, eller meget lidt, beskyttelse gennem loven eller mulighed for at søge retfærdighed ved domstole”, siger Tawanda Mutasah, Amnestys Internationals direktør for Ret og Politik.
”Vores politik udstikker retningslinjerne for, hvordan regeringer bør gøre mere for at beskytte mennesker, som udfører sexarbejde, mod krænkelser og misbrug”, siger Tawanda Mutasah.
Amnesty bruger alene ordet sexarbejde om udveksling af seksuelle ydelser mellem voksne mennesker med gensidigt samtykke.
Spørgsmål om svar om Amnestys holdning til sexarbejde
Amnestys politik
Amnesty Internationals politik er resultatet af på en række globale konsultationer, en gennemgang af eksisterende velunderbyggede undersøgelse samt førstehåndsresearch udført over mere end to år.
Den formelle vedtagelse og udgivelse af politikken kommer efter en demokratisk beslutning truffet af Amnestys globale bevægelse i august 2015, som blev rapporteret bredt i offentligheden på det tidspunkt.
Politikken indeholder en række opfordringer til regeringer om at sikre beskyttelse mod overgreb, misbrug, udnyttelse og tvang; at sikre, at sexarbejdere bliver hørt og kan deltage i udviklingen af love, der påvirker deres liv og sikkerhed; at bekæmpe diskrimination mod sexarbejdere og sikre adgang til uddannelse og alternative forsørgelsesmuligheder, såfremt de ønsker at forlade sexarbejde.
Amnesty anbefaler desuden at afkriminalisere sexarbejde under samtykke mellem voksne, inklusiv de love som kriminaliserer tilknyttede aktiviteter, såsom forbud mod at tilbyde sexsalg og generel organisering af sexarbejde.
Amnestys anbefaling er baseret på beviser for, at disse love ofte sætter sexarbejdere i større fare og resulterer i straffrihed for de, som begår overgreb, da sexarbejdere ofte er bange for at anmelde forbrydelser til politiet af frygt for selv at blive straffet.
Love om sexarbejde skal fokusere på at beskytte mennesker mod misbrug og overgreb i stedet for at forsøge at forbyde alt sexarbejde og straffe sexarbejdere.
Politikken genbekræfter også Amnestys position om at tvangsarbejde, seksuel udnyttelse af børn, trafficking og menneskehandel er forkastelige menneskerettighedskrænkelser, som kræver samordnet handling fra myndighedernes side, og som under international ret skal være kriminaliseret i hvert eneste land.
”Vi ønsker, at lovgivningen fokuserer på at gøre livet sikrere for sexarbejdere og forbedrer deres relation til politiet, mens den samtidig adresserer den meget reelle risiko for udnyttelse. Vi ønsker, at regeringer sikrer, at ingen er tvunget til at sælge sex, eller er ude af stand til at forlade sexarbejde, hvis de ønsker det”, siger Tawanda Mutasah.