Canadisk råstofudvinding sætter oprindelig befolkning i fare

Det er Canadas oprindelige befolkning, der betaler prisen for landets uhæmmede råstofudvinding. Særligt piger og kvinder er i risiko for vold og overgreb.

Canadas regering svigter sin oprindelige befolkning og sætter særligt piger og kvinders sikkerhed på spil. I en ny rapport beskriver Amnesty, hvordan årtiers råstofudvinding i det nord østlige Britisk Colombia har ødelagt levegrundlaget for den oprindelige befolkning.

Samtidig har den midlertidige arbejdsstyrke, der er hentet ind, betydet, at priserne på f.eks. boliger er skudt i vejret og kriminaliteten er steget. Der er stort set ingen hjælp at hente fra myndighedernes side.

Fiasko fra regeringens side

Den nord østlige del af Britisk Colombia er et af de områder i Canada med mest voldelig kriminalitet.

”Uhæmmet råstofudvinding har skabt en situation, hvor piger og kvinder fra den oprindelige befolkning, oplever ekstrem vold. At disse bekymrende realiteter endnu ikke adresseres af den canadiske regering når denne skal tage beslutninger om råstofudvindinger, er en alvorlig og bekymrende fiasko fra regeringens side,” siger Erika Guevara Rosas, der er chef for Amnestys kontor i regionen.

Oversvømmelse af land

Amnesty har i årevis råbt vagt i gevær, når det kommer til det oprindelige folks rettigheder. Netop nu støtter organisationen det oprindelige folk fra Peace River, som trues af planerne om at igangsætte et energiudviklingsprojekt.

Den canadiske regering har givet grønt lys til ’Site C-dæmningen’, som, hvis opført, vil oversvømme mere end 80 kilometer land, hvilket vil gå ud over både jagt- og fiskearealer og gravsteder.

Oprindelige folk i regionen har allerede mistet en stor andel af deres jord til olie- og gasindustrien. Hvis multimilliardprojektet føres ud i livet, mister indbyggerne et af de sidste områder, hvor de stadig kan fiske, gå på jagt og afholde ceremonier.

Lægger sag an

Regeringen har godkendt dæmningen på trods af dokumentation for, at det vil gøre permanent skade på de oprindelige folk i området.  

Nu lægger oprindelige folk fra West Moberly og Prophet River First Nations sag an mod regeringen og forlanger, at opførelsen af Site C-dæmningen stoppes. For mere end 100 år siden underskrev en repræsentant for et oprindeligt folk en aftale med den canadiske regering, hvor regeringen forpligtede sig til at beskytte indbyggernes kultur og livsstil. Det er denne aftale de oprindelige folk vil holde regeringen op på.