Frankrig: Opretholdelse af burkiniforbud kan blåstemple overgreb mod kvinder og piger

Hvis Frankrigs politikere opretholder det nyligt indførte forbud mod burkinier, forbigår de en mulighed for at sætte en stopper for et angreb mod kvinders ytringsfrihed, religionsfrihed og ret til et liv fri for diskrimination.

I dag overvejer Frankrigs højesteret, hvorvidt burkini-forbuddet skal udfordres. Amnestys europæiske direktør, John Dalhuisen siger:

”Sagen, som tages op i dag, giver det franske retssystem mulighed for at omstøde et diskriminerende forbud, som er næret af, og giver næring til, fordomme og intolerance.”

”De franske myndigheder skal droppe enhver forestilling om, at forbuddet gør noget som helst for kvinders rettigheder. Tværtimod er sådanne diskriminerende tiltag med til at begrænse kvinders valgmuligheder, indskrænke deres rettigheder og kan føre til overgreb.”

I de seneste uger har flere franske borgmestre indført lokale forordninger, som har til formål at regulere brugen af badetøj. Nogle af påbuddene tager deres afsæt i overvejelser af sikkerhed, hygiejne og ro og orden, andre foregiver at have til formål at beskytte kvinders rettigheder. Men retorikken omkring deres indførelse har været fokuseret på den negative, stereotype fremstilling af en i forvejen stigmatiseret minoritet.

“Disse forbud gør intet for at styrke den offentlige sikkerhed, men en hel masse for at opfordre til offentlig ydmygelse.  Ikke alene er de i sig selv dybt diskriminerende –  men, som vi har set, fører de til overgreb mod og nedværdigende behandling af muslimske kvinder og piger,” siger John Dalhuisen.

“Hvis de franske myndigheder virkelig ønskede at beskytte kvinders ytringsfrihed og rettigheder, ville de øjeblikkeligt omstøde disse krænkende forbud.”

Baggrund
Frankrigs ’State Council (den øverste administrative juridiske enhed) overvejer lige nu at appellere en beslutning om at forbyde heldragter på stranden, vedtaget i byen Villeneuve-Loubet. 

Høringen vil sætte juridisk præcedens for kommuner over hele Frankrig.

Adskillige lokale forordninger forbyder enhver form for badetøj, der modsætter sig et højt hygiejneniveau og princippet om “laicité”.

Nogle af påbuddene fastslår også, at visse former for religiøs påklædning, i lyset af sommerens terrorangreb, kan udgøre en trussel mod den offentlige ro og orden.

Burkiniforbuddene er det seneste tiltag i en række af love, som har til formål at begrænse kulturelle og religiøse påklædningsgenstande i Frankrig. I 2004 indførte landet et forbud mod religiøse symboler i statsskoler, og i ’11 forbød Frankrig tildækning af ansigtet i det offentlige rum.