Otte fakta om Syrien efter det “arabiske forår”

Otte fakta om Syrien efter “det arabiske forår”

For fem år siden undertrykte Bashar al-Assads regering brutalt de masseprotester, der begyndte den 15. marts 2011. Den voldsomme reaktion udløste regionens mest voldsomme væbnede konflikt.

1. Mere end 250.000 mennesker er blevet dræbt, ifølge FN. Krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er udbredte.

2. Siden konfliktens begyndelse er mere end 11 millioner mennesker blevet tvunget fra deres hjem, herunder omkring syv millioner mennesker i Syrien og mere end fire millioner, som nu er flygtninge i udlandet, primært i Tyrkiet, Libanon og Jordan. Titusinder af flygtninge fra Syrien er også flygtet til Europa – ofte med livet som indsats.

3. Regeringsstyrker har gentagne gange bombet civile områder, blandt andet med tøndebomber. De har også bombet hospitaler, rettet angreb direkte mod sundhedsarbejdere og gennemført langvarige belejringer af områder kontrolleret af oppositionen. De har dermed blokeret for befolkningens adgang til mad, medicin og andre fornødenheder. Ifølge Læger for Menneskerettigheder blev 112 medicinske faciliteter angrebet i 2015 alene. De fleste angreb blev gennemført af regeringsstyrker.

4. Ifølge Det Syriske Netværk for Menneskerettigheder er cirka 65.000 mennesker blevet anholdt af regeringens sikkerhedsstyrker, og de er nu forsvundet i et netværk af uofficielle tilbageholdelsescentre. Andre er blevet fængslet for at hjælpe mennesker tvunget fra deres hjem under kampene eller for at tale åbent om situationen i Syrien. Advokater, læger og journalister er blevet fængslet – udelukkende for at udføre deres job.



“Hvordan kan jeg beskrive, hvad hans forsvinden har gjort ved mig? Det er ligesom, jeg har mistet en del af mig selv og min sjæl … Det er vores ret at kende hans skæbne.”

Ven af ​​Mohamed Bachir Arab, en læge og aktivist, der har været savnet siden sin anholdelse i november 2011.



5. Efterretningstjenester og andre regeringsstyrker fortsætter med at bruge tortur i massivt omfang. Tusinder er døde i politiets varetægt siden 2011 på grund af tortur og andre faktorer, herunder mangel på mad og medicinsk adgang.

6. Den væbnede gruppe, der kalder sig selv Islamisk Stat (IS) har bombet civile områder og dræbt snesevis af civile og krigsfanger. Gruppen har bortført, tortureret og henrettet journalister, fredelige aktivister og andre, som grupper opfatter som modstandere. IS har også belejret civile områder, hvilket betyder, at folk i disse områder kæmper for at få mad, medicinske forsyninger og andre fornødenheder.

7. Andre væbnede grupper, herunder Jabhat al-Nusra har også angrebet civile områder, bortført formodede modstandere og dræbt masser af fanger.

8. Russiske luftangreb til støtte for al-Assad regeringen har dræbt hundredvis af civile og har direkte ramt medicinske faciliteter.

Amnesty har i forbindelse med fem-årsdagen, lanceret en ny hjemmeside, hvor du virtuelt kan opleve ødelæggelserne i den syriske by Aleppo.