REUTERS/Bassam Khabieh
Otte fakta om Syrien efter "det arabiske forår"
For fem år siden undertrykte Bashar al-Assads regering brutalt de masseprotester, der begyndte den 15. marts 2011. Den voldsomme reaktion udløste regionens mest voldsomme væbnede konflikt.
1. Mere end 250.000 mennesker er blevet dræbt, ifølge FN. Krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er udbredte.
2. Siden konfliktens begyndelse er mere end 11 millioner mennesker blevet tvunget fra deres hjem, herunder omkring syv millioner mennesker i Syrien og mere end fire millioner, som nu er flygtninge i udlandet, primært i Tyrkiet, Libanon og Jordan. Titusinder af flygtninge fra Syrien er også flygtet til Europa - ofte med livet som indsats.
3. Regeringsstyrker har gentagne gange bombet civile områder, blandt andet med tøndebomber. De har også bombet hospitaler, rettet angreb direkte mod sundhedsarbejdere og gennemført langvarige belejringer af områder kontrolleret af oppositionen. De har dermed blokeret for befolkningens adgang til mad, medicin og andre fornødenheder. Ifølge Læger for Menneskerettigheder blev 112 medicinske faciliteter angrebet i 2015 alene. De fleste angreb blev gennemført af regeringsstyrker.
4. Ifølge Det Syriske Netværk for Menneskerettigheder er cirka 65.000 mennesker blevet anholdt af regeringens sikkerhedsstyrker, og de er nu forsvundet i et netværk af uofficielle tilbageholdelsescentre. Andre er blevet fængslet for at hjælpe mennesker tvunget fra deres hjem under kampene eller for at tale åbent om situationen i Syrien. Advokater, læger og journalister er blevet fængslet – udelukkende for at udføre deres job.