Polens kvinder tvinger regering til at skrotte abortlov

Protester, strejker og demonstrationer i Polen har haft den ønskede effekt. Polens parlament skrotter nu ny abortlov.

En kæmpe sejr for Polens kvinder. Et lovforslag, der forbød abort i alle tilfælde undtagen, hvis en læge vurderer, at kvinden er i akut livsfare, er nu blevet droppet. (link til artikel om lovforslaget)

Lovforslaget blev mødt af massiv kritik både i og uden for Polen, og tusindvis af demonstranter har de seneste måneder protesteret mod forslaget.

”Polens kvinder har i dag skrevet historie. Det her er en kæmpe sejr for de millioner af kvinder og piger, der har mobiliseret sig, vist deres modstand og på succesfuld vis blokeret en lov, der ville have frataget dem deres rettigheder og sat deres sundhed på spil,” siger Gauri van Gulik, der er vicedirektør for Amnestys Europa-afdeling.

Ved de mange demonstrationer i Polen har kvinder holdt tøjbøjler op i luften som et symbol på de primitive og livsfarlige abortmetoder, som kvinder gennem tiderne har måtte ty til, særligt de, der ikke har råd til at rejse udenlands og få foretaget en abort på lovlig vis.

”Vi hylder alle de inspirerende kvinder og piger, der stod i regnen, hævede deres stemmer og strejkede i mandags for at kæmpe for deres rettigheder,” siger Gauri van Gulik.