Putins rådgiver: Amnesty kan snart vende tilbage til lukket kontor

Da Amnestys medarbejdere i Moskva mødte op på arbejde onsdag den 2. november, var døren forseglet, låsene skiftet ud og elektriciteten afbrudt. Amnesty ser det som en reaktion på vores klare og kritiske røst om blandt andet russiske bombninger af civile i Syrien.

Omtrent et døgn efter at Amnesty Internationals medarbejdere onsdag den 2. november forgæves måtte hive i dørhåndtaget til deres arbejdsplads i Moskva, kom myndighederne med en melding om, at Amnesty inden længe kan fortsætte arbejdet i de lokaler, der i 20 år har huset Amnesty. Fedotov er rådgiver for Vladimir Putin og formand for Præsidentens Råd for Civilsamfundet og Menneskerettigheder, og han kom ifølge Reuters med erklæringen kort efter et personligt møde med Ruslands overhoved.

Lukningen af Amnestys kontor skabte frygt for, at den hårde russiske kurs overfor en række andre organisationer, nu har ramt Amnesty. Moskvas bystyre forsvarede lukningen med en fejlagtig påstand om, at huslejen ikke var betalt til tiden.

Umiddelbart efter den positive melding fra Putins rådgiver, blev John Dalhuisen, Amnestys direktør for Europa, kontaktet af Vladimir Yefimov fra Moskvas Departement for Ejendomme, som meddelte, at ”der måtte være sket en fejl”.

Ved samme lejlighed blev Amnesty inviteret til et møde i dag 7. november, og ikke allerede i fredags, da det var en national fridag. Ved mødet skal Amnesty og bystyret tale sig til rette, så arbejdet for menneskerettigheder i Rusland kan fortsætte.

”Jeg må sige, at det ser lovende ud, og vi ser frem til mødet og en løsning på denne sag”, udtalte Dalhuisen.

Amnesty.dk følger sagen og afventer et resultat af mødet.