Mikkel Henssel
Så utåleligt som muligt
Før sommerferien blev staten dømt til at betale erstatning til iraneren Elias Karkavandi, fordi han havde tilbragt fem år på tålt ophold. Alligevel strammede Folketinget få uger senere reglerne for de 68 personer på tålt ophold i Danmark. Beskeden er klar: Livet på tålt ophold skal være så utåleligt som overhovedet muligt. Førende advokat mener, at stramningerne er ulovlige, og Folketingets Ombudsmand spørger, om det er nødvendigt at opretholde så belastende og begrænsende livsvilkår.
Af Ole Hoff-Lund
”Det skal være så utåleligt som overhovedet muligt at være på tålt ophold i Danmark”.
Sådan lød det fra integrationsminister Inger Støjberg (V), da hun sammen med de borgerlige partier og Socialdemokraterne i juni skærpede reglerne for den lille gruppe mennesker på tålt ophold.
Selv om det kun drejer sig om 68 personer – alle mænd – er de en evig kilde til politisk debat. Baggrunden for de nye stramninger er, at en lille gruppe af mændene ikke overholder meldepligten i Center Sandholm. Derfor straffes de nu kollektivt.
I løbet af efteråret skal alle på tålt ophold overføres fra Røde Kors-lejren i Nordsjælland til Kærshovedgård, som ligger isoleret i en plantage Midtjylland og hører under Kriminalforsorgen. Samtidig skærpes meldepligten – og straffen for at overtræde den. Alt sammen med det officielle formål at kende deres opholdssted, hvis det på et tidspunkt bliver muligt at tvangsudsende dem.
”Det, vi har med at gøre, er krigsforbrydere, voldtægtsmænd og mordere”, fastslår Inger Støjberg og fortsætter:
”Reelt set har der ikke rigtig været en konsekvens af ikke at overholde meldepligten. Nu bliver det helt anderledes, for det vi kan se nu, det er, at alt for mange af dem, der er underlagt tålt ophold, lever et mere eller mindre almindeligt familieliv i og omkring København. Det er altså slut nu”.
På ubestemt tid
De 68 mænd er udvist fra Danmark, men de kan ikke sendes hjem, fordi de risikerer at blive udsat for alvorlige overgreb som for eksempel dødsstraf eller tortur. De fleste er dømt for en forbrydelse og har afsonet deres fængselsstraf, mens andre er mistænkt for at have begået en krigsforbrydelse i deres hjemland.
Fælles for dem er, at tålt ophold er tidsubestemt, og nogle af mændene har været på tålt ophold i både 10 og 20 år uden udsigt til forandring af deres situation. De har pligt til at melde sig til politiet hver dag, og de er afskåret fra at arbejde og uddanne sig.
Voldsomt belastende
Mens Christiansborg altså strammer skruen til det yderste, så konkluderede Folketingets ombudsmand Jørgen Steen Sørensen allerede for to år siden, at mennesker på tålt ophold lever under forhold, der er ”meget belastende og begrænsende for grundlæggende livsførelse”.
”I modsætning til langt de fleste indsatte i fængsler kan disse mennesker ikke indstille sig på en bestemt tidshorisont og på den måde se frem imod en grundlæggende normalisering af deres tilværelse. De kan principielt være henvist til tålt ophold resten af deres liv. Det siger sig selv, at det er voldsomt belastende”, fastslår Jørgen Steen Sørensen.