Tyrkiet fordriver 350.000 kurdere
Efter sommerens kupforsøg har Tyrkiet suspenderet over 11.000 lærere i de kurdiske områder, fjernet 24 folkevalgte borgmestre samt 12 tv-og 11 radiostationer, der alle enten sender på kurdisk eller dækker det kurdiske spørgsmål. AMNESTY har besøgt kurdernes hovedstad Diyarbakir, der er belejret af tyrkiske sikkerhedsstyrker.
Af Martin Selsøe Sørensen
Artiklen er bragt i medlemsbladet AMNESTY #4 2016
Der skete noget mystisk mellem den 11.januar i år, hvor Murat sidste gang så sit hus, og april måned, da huset pludselig var væk.
Den 56-årige Murat bor i bydelen Sur i Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet og blev sidste efterår pludselig fanget i voldsomme kampe mellem den tyrkiske stat og unge krigere, der var loyale mod den forbudte kurdiske oprørsgruppe PKK.
En morgen stod Murat op til, at oprørerne havde gravet grøfter i hans gade, bygget barrikader mod politiet og udråbt selvstændighed for hans kvarter samt en række andre bydele ud over Tyrkiets kurdiske område. De patruljerede deres blokader med AK-47 maskinpistoler, men hilste ellers venligt på beboerne.
"Vi talte ikke med dem. De havde travlt med at bygge og grave", siger Murat, der ikke vil have sit efternavn frem, da han er kommunalt ansat og bange for at miste sin stilling.
Han er en flot mand med et stort gråt overskæg, vest, sorte, løstsiddende bukser og et grønt partisantørklæde, der er bundet, så det sidder tæt om issen og falder ned ad ryggen som en hestehale.
I begyndelsen lod politiet oprørerne være, men så tog de kampen op, og en nat vågnede Murat og hans hustru ved et gigantisk brag ude fra gaden.
Da han sneg sig op på taget, kunne han se, at det var et af politiets køretøjer, der var sprængt i luften.
Når kampene stod på, var der udgangsforbud, og når det blev ophævet, kunne Murat og hans hustru bevæge sig ud efter forsyninger.
Efter to måneder kom politiet med højttalere og sagde, at de skulle forlade deres hjem.
Parret tøvede ikke og flyttede straks fra den historiske bydel med dens snævre gader og huse og bymure bygget af sorte basaltsten.
Snigskytter og kampvogne
Over hele Sydøsttyrkiet har mere end 350.000 mennesker forladt deres hjem på den måde, siden udgangsforbud og belejringer af de kurdiske områder begyndte i september sidste år. Mindst syv byer og kvarterer er lagt i ruiner, og tusinder af sikkerhedsstyrker har været i kamp med PKK og deres støtter.
Der er også brugt snigskytter, og amatøroptagelser viser, hvordan militæret har ladet kampvogne beskyde boligområder under voldsomme bombardementer.
I Sur har Tyrkiets etniske og religiøse mindretal i århundreder boet side om side, og det armenske mindretal har netop brugt en formue på at restaurere en armensk-apostolisk katedral fra slutningen af 1800-tallet. Sur er så særlig for verdenshistorien, at UNESCO sidste sommer satte bydelen på sin liste over verdenskulturarv.