Mexico: Voldtægt af fanger sikrer tilståelser

Mexico: Voldtægt og tortur af fanger sikrer tilståelser

Amnesty har interviewet 100 kvindelige fanger i Mexico, som alle rapporterer om seksuel vold og tortur for at få dem til at tilstå forbrydelser.

Kvindelige fanger i Mexico udsættes rutinemæssigt for seksuel vold, voldtægt og tortur for at frembringe tilståelser, som politi og sikkerhedsstyrker bruger til at bevise, at de bekæmper den omfattende organiserede kriminalitet i landet. Det fastslår Amnesty International, der har haft adgang til 100 kvindelige fanger i en række fængsler i Mexico. Samtlige kvinder fortæller, at de har været udsat for tortur eller mishandling. 72 af kvinderne siger, at de er blevet seksuelt misbrugt under anholdelsen eller de efterfølgende timer, mens 33 oplyser, at de er blevet voldtaget.

66 af kvinderne har indberettet mishandlingen til en dommer eller andre myndigheder, men der er kun åbnet en efterforskning i 22 tilfælde. Amnesty er ikke bekendt med, at der er rejst nogen straffesag, selv om flere af sagerne er adskillige år gamle.

”Disse kvinders historier tegner et helt igennem chokerende billede af omfanget af tortur mod kvinder i Mexico. Seksuel vold som en form for tortur er tilsyneladende blevet en rutinemæssig del af afhøringerne. Kvinder fra marginaliserede grupper er de mest udsatte i Mexicos såkaldte krig mod narko. De betragtes typisk som lette mål for myndighederne, som ofte er mere interesserede i at vise, at de sætter folk bag tremmer end at pågribe de virkelige kriminelle”, siger Erika Guevara-Rosas, der er leder af Amnestys Americas-kontor.

De fleste af de kvinder, som Amnesty har talt med i fængslerne, siger, at de blev seksuelt misbrugt, tæsket, udsat for elektrochok og befamlet under tilbageholdelsen og afhøringerne. Langt de fleste er anklaget for organiseret kriminalitet eller narkotikarelaterede lovovertrædelser, og mange blev fremstillet i medierne som kriminelle umiddelbart efter, at de var tvunget til at tilstå. De fleste kvinder kommer fra lavindkomstgrupper, hvilket gør det næsten umuligt at betale for et effektivt forsvar.

Voldtaget af seks politifolk

En af kvinderne er Monica, en 26-årig mor til fire børn, der fortæller, at hun blev voldtaget af seks politifolk, fik elektrochok på sine kønsdele, blev kvalt med en plastikpose og fik hovedet presset ned i en spand med vand i byen Torreón i det nordlige Mexico den 12. februar 2013. Sikkerhedsstyrker forsøgte at tvinge hende til at tilstå, at hun var medlem af en bande. Hun blev også tvunget til at overvære, at hendes mand og bror blev tortureret. Efterfølgende blev alle tre ført til statsanklagerens kontor. Undervejs døde Monicas mand i hendes arme som følge af torturen. Monica underskrev derefter en tilståelse om, at hun tilhørte et narkotikakartel.

Men på trods af en rapport fra Mexicos Menneskerettighedskommission (CNDH), der i august 2014 bekræftede Monicas tortur og anbefalede en strafferetlig undersøgelse, er ingen af gerningsmændene blevet sigtet. Hun er stadig i fængsel og afventer udfaldet af retssagen imod hende.

Den mexicanske ombudsmandsinstitution oplyser, at der blev indgivet over 12.000 klager om tortur og anden mishandling alene i 2013. 8.943 var mænd og 3.618 kvinder. Men anklagerne bliver kun i sjældne tilfælde undersøgt og efterforsket af anklagemyndigheden eller domstolene. Af de tusindvis af torturanklager, der er indberettet på føderalt niveau siden 1991, er der kun faldet dom mod gerningsmændene i 15 tilfælde.

En anden af kvinderne, 37-årige Verónica Razo, der er mor til to børn, blev bortført af mænd i civil påklædning, da hun gik på gaden nær sit hjem i Mexico City den 8. juni 2011. Mændene bragte hende til en af politiets lagerbygninger, hvor hun blev tilbageholdt i 24 timer og tortureret. Hun fik tæsk, udsat for nær kvælning og elektriske stød, og hun blev voldtaget gentagne gange af flere politifolk. Hun blev truet til at underskrive en tilståelse, men efterfølgende kollapsede hun og blev hasteindlagt på hospitalet med hjerteproblemer.

Politiet hævdede senere, at de først havde arresteret Verónica Razo dagen efter, og de beskyldte hende for at være med i en kidnapningsring. Men Verónicas mor havde allerede meldt hende savnet aftenen forinden. To år senere bekræftede psykologer fra statsanklagerens kontor, at Verónica udviste symptomer, der stemmer overens med tortur. Hun har tilbragt fem år i fængsel og afventer stadig sin retssag. Hendes to børn er nu 12 og 18 år.

”Manglen på undersøgelser og efterforskning af de ansvarlige for disse forbrydelser sender et farligt budskab om, at voldtægt af kvinder og andre former for seksuel vold for at fremtvinge tilståelser er acceptabelt og i praksis tilladt. De mexicanske myndigheder ser ud til at være fast besluttet på at mørklægge disse sager”, siger Erika Guevara-Rosas.