Amnesty: Drab i Gaza er et afskyeligt brud på international ret

Amnesty: Drab i Gaza er et afskyeligt brud på international ret

Mandag den 14. maj dræbte israelske soldater snesevis og sårede hundreder af palæstinensere. Det skete under demonstrationer langs hegnet, der adskiller Gaza og dagens Israel. Amnesty International kalder det endnu et eksempel på Israels brug af overdreven magt og ulovlig anvendelse af skarp ammunition.

USA åbnede i går den 15. maj officielt deres ambassade i Jerusalem og har dermed anerkendt hele byen som Israels hovedstad, på trods af at det østlige Jerusalem har været ulovligt besat af Israel siden juni 1967.

Godt nok er der foreløbig tale om en symbolsk åbning af et lille officielt kontor, da en reel flytning af ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem vil tage årevis og koste milliarder af kroner. Kravene til sikkerheden er ganske enkelt så store, at det er en meget kompliceret og bekostelig operation.

Den amerikanske billigelse af besættelsen har ikke desto mindre ført til så massive protester fra den palæstinensiske befolkning, at tusinder af mennesker mødte op ved hegnet mellem Gaza og Israel for at vise deres utilfredshed med åbningen af ambassaden.

At det i dag den 15. maj er 70-års-dagen for Israels oprettelse og dermed fordrivelsen af hundreder af tusinder af palæstinensere har ikke gjort ophidselsen mindre.

Anerkendte medier som for eksempel britiske The Guardian beretter, at 52 mennesker i går blev dræbt af israelske soldater og at op mod 2.400 blev såret. Avisen fortæller om en mand i kørestol og med en slangebøsse i hånden samt en 14-årig dreng, der mistede deres liv under den israelske beskydning.

Gaza 14. maj 2018: De palæstinensere, som blev dræbt af israelske kugler, ligger på lighuset, hvor pårørende kan komme og identificere og bede for de døde. Foto: Mahmoud Issa/Ritzau Scanpix

Overdreven magt og krigsforbrydelser

Som reaktion på rapporter, der beretter om snesevis af dræbte og hundredvis af sårede palæstinensere efter beskydning fra israelsk militær, siger Philip Luther, Amnestys chef research i Mellemøsten og Nordafrika:

”Dette er endnu et forfærdeligt eksempel på, at det israelske militær anvender overdreven magt og skarp ammunition på en aldeles beklagelig måde. Det er en krænkelse af internationale standarder, i nogle tilfælde ser det ud til at være forsætlige drab, som udgør krigsforbrydelser”.

”Så sent som i sidste måned opfordrede Amnesty International det internationale samfund til at standse leverancer af våben og militært udstyr til Israel. Det stigende antal dræbte og sårede understreger nødvendigheden af en våbenembargo”.

”Hvis nogle demonstranter har været involveret i en form for vold, kan det stadig ikke retfærdiggøre brugen af skarp ammunition”.

”Ifølge international ret må skydevåben kun bruges til at imødegå en overhængende trussel på livet eller om alvorlig skade”.

Medicinske rapporter fra Gaza viser i dag, at snesevis af mennesker er blevet skudt i hovedet eller brystet. Amnesty International dokumenterede sidste måned at israelsk militær dræbte og lemlæstede demonstranter, der ikke udgjorde en overhængende trussel mod dem.