5 ting du bør vide om Israel

Melodigranprix-festen er godt i gang i Tel Aviv i disse dage, og i weekenden forventes 200 millioner mennesker at have øjnene rettet mod Israel. Men bag den glitrende facade udspiller sig en anden virkelighed. Her er fem ting, du bør vide om Israel.

1. Bosættelser på besat land

I 52 år har Israel udvidet sine ulovlige bosættelser på besat palæstinensisk land, så der i dag menes at være op til 600.000 illegale bosættere. Tusindvis af palæstinensere er blevet fordrevet fra deres hjem, har fået deres huse og afgrøder ødelagt, eller har mistet deres livsgrundlag, fordi de er blevet nægtet adgang til at kunne dyrke deres marker. Bosættelsernes infrastruktur, herunder veje kun for bosættere, har delt palæstinensiske byer og alvorligt begrænset palæstinenseres mulighed for frit at bevæge sig rundt. Dertil kommer daglig og ustraffet chikane fra bosættere, der alle er bevæbnede.

2. Børn i fængsel

Hundredvis af palæstinensiske børn sidder lige nu under såkaldt administrativ tilbageholdelse, hvilket betyder, at de uden dom kan tilbageholdes på ubestemt tid. Officielt udgør de en ”alvorlig sikkerhedsrisiko”, hvilket som regel betyder, at de har kastet med sten mod israelske soldater. Nogle af børnene har fået tæsk og er blevet afhørt i dagevis. Andre har tilbragt flere uger i isolation. Brugen af administrative tilbageholdelser er i strid med international lov og FN’s børnekonvention, som Israel har tilsluttet sig.

3) Kollektiv afstraffelse i Gaza

Israels over 11-årige lange ulovlige blokade af Gaza-striben gør det umuligt for de to millioner af palæstinensere at rejse frit og har store konsekvenser for de mennesker, der bor i Gaza. De mange krige har resulteret i dårlig infrastruktur, et udmarvet sundhedssystem og en økonomi, der er i bund. Tusinder af palæstinensere lider af helbredsproblemer, der kræver akut hospitalsbehandling uden for Gazastriben, men israelerne nægter dem ofte udrejse. FN-rapporter har vurderet, at Gazastriben i løbet af få år vil være ubeboelig for mennesker på grund af manglen på rent drikkevand.

4) Flygtninge nægtes at vende hjem

Den 15. maj var det 71 år siden, at 700.000 palæstinensere blev tvunget på flugt i kølvandet på oprettelsen af staten Israel. Snesevis af gange har FN gentaget kravet om, at disse flygtninge, som i dag tælles i flere millioner, får lov til at vende hjem, men Israel nægter fortsat at efterkomme det krav, som ellers var en betingelse for landets optagelse i FN. Mange af flygtningene og deres efterkommere lever fortsat i kummerlige lejre i Libanon og Jordan og i den nu udbombede Yarmouk lejr i Damaskus i Syrien.

5) Chikane af NGO’er

De israelske myndigheder har forhindret f.eks. FN’s særlige rapportør og Amnesty International i at få adgang til de besatte palæstinensiske områder for at dokumentere menneskerettighedskrænkelser. En ny lov gør det også muligt at nægte indrejse til Israel for folk, der arbejder for eller aktivt støtter en boykot af Israel eller af de israelske bosættelser. Palæstinensiske NGO’er udsættes for chikane og ansatte tilbageholdes administrativt i månedsvis uden anklage eller rettergang.