Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
”Alle har et bristepunkt. Alle kan tilstå en forbrydelse, de ikke har begået”
Den danske advokat Jane Fisher-Byrialsen har gjort USA’s uskyldigt fængslede til sit speciale. Lige nu kæmper hun for at få løsladt Renay Lynch, der på 21. år sidder fængslet for et drab, hun hævder, hun aldrig har begået.
Af Thea Pedersen
Artiklen er bragt i medlemsbladet AMNESTY #4 2019
Jane Fisher-Byrialsen skal snart foretage et telefonopkald, der giver hende søvnløse nætter. Hun ved også allerede, at hun vil blive konfronteret med det på den røde løber i Los Angeles, når der er premiere på dokumentarfilmen ’False Confessions’. Den danskproducerede film, der har hende selv, som dansk forsvarsadvokat, i hovedrollen men også flere af hendes klienter: Blandt andre den tidligere pædofili-anklagede danske pædagogstuderende Malthe Thomsen samt den nu sexforbryder-frikendte Korey Wise. Men det er den drabsdømte sorte kvinde Renay Lynch, som også er en del filmen, der er årsagen til Janes ubehag.
”Jeg har simpelthen haft det frygteligt, siden vi fik resultatet. Så jeg tænker selvfølgelig over, hvordan jeg forklarer det, så hun ikke får et totalt sammenbrud”, siger Jane Fisher-Byrialsen til AMNESTY over telefon fra Colorado, USA.
David mod Goliat
Det er svaret på helt nye DNA-prøver fra den over 23 år gamle drabssag, der piner den 42-årige danske advokat, der kæmper for at få renset og løsladt 62-årige Renay Lynch. Fængslet på 21. år for et drab, hun hævder, hun aldrig har begået, men som hun dog selv har tilstået. For en forsvarer en opgave, der tangerer en David og Goliat-lignende armbrydning, når en spinkel retfærdighedssøgende dansk advokat sætter sig op imod et tungt, utilgiveligt og ifølge Jane Fisher-Byrialsen direkte ’beskidt’ amerikansk retssystem.
Det er tre år siden, at Jane første gang hørte navnet Renay Lynch. Da et brev landede på arbejdsbordet i Manhattan.
”Der var noget, der fangede mig ved hendes brev. Jeg hæftede mig ved gode detaljer og ved, at hun har stået ved sin uskyld helt fra begyndelsen. Havde en anden med mindre erfaring end mig fået brevet, så var hun måske blevet afvist. For præmissen for overhovedet at arbejde med uskyldigt dømte er at acceptere, at folk kan tilstå noget, de ikke har gjort. Det har jeg lært for længst”, forklarer danskeren om baggrunden for, at hun siden april 2015 har kæmpet for fange nr. 98G0539, Renay Lynch.